Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?

Emoties verwerken na het verlies van een dierbare is iets heel persoonlijks. Iedereen rouwt op een andere manier, er is geen goed of fout wat betreft het rouwen. Het kan zijn dat u wel eens heeft gehoord van de verschillende fases van een rouwproces. Misschien herkent u uzelf hierin.

Vijf fases van rouw

Bij een rouwproces spreken we vaak over de vijf fases van rouw, in sommige gevallen zijn het er zelfs zeven. Het kan zijn dat u sommige fases overslaat of dat sommige fases bij u wat langer duurt. Ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie vallen onder de vijf fases. Bij de zeven fases komen er schuldgevoel en acceptatie bij. De weg naar acceptatie is een moeilijk proces. Voldoende rust of alle gevoelens van u afschrijven kan helpen bij het verwerken van het verlies.

Gevoelens opschrijven

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan zijn dat u nu denkt ‘maar wat moet ik nu opschrijven?’ Vaak wordt er gedacht dat er iets moois geschreven moet worden maar dit hoeft helemaal niet. Het mag puur zijn, u kunt opschrijven wat u denkt. Dat is mooi genoeg. Mocht u even niks voelen kunt u natuurlijk ook een herinnering opschrijven of tekenen. 

Herdenkingsaltaar

Bij het verwerken van emoties kan het maken van een gedenkplaats helpen. Dit is een plek waar u uw dierbare kan herdenken, een plek waar u naar toe kan om even stil te staan bij het grote verlies. Dit kan bijvoorbeeld in huis, in de tuin of balkon. Een gedenkplaats kan veel troost bieden omdat dit persoonlijk ingericht kan worden. Als u dit thuis maakt kunt u uw dierbare dichtbij gedenken. Mocht u dit meer op afstand willen kan dit bijvoorbeeld ook bij een graf. U kun hier een foto neerzetten van uw dierbare met een kaarsje. Bij assieraden-shop.nl kunt een waxinelichthouder waar ook as in kan laten graveren. Denk bijvoorbeeld aan een naam of datum. Een zin of woord wat een dierbare vaak zei kunt u ook laten graveren. Bij een herdenkingsaltaar kunt u ook een persoonlijk item van uw dierbare neerzetten. Doe vooral wat u een goed gevoel geeft.

Soms is het te moeilijk om het verlies te verwerken. Praten in een groep of rouwtherapie kan hierbij helpen. Twijfel niet om hulp te vragen.