Zelfstandig ondernemen: de wereld aan je voeten

Droom jij er wel eens van om zelfstandig te worden? Niet langer werken voor een baas, maar helemaal je eigen ding kunnen doen? Het lijkt wel alsof de wereld aan je voeten ligt als zelfstandige en eigenlijk is dat ook wel zo. Je kiest je eigen uren, je vult zelf je werkzaamheden in en je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor alle belangrijke beslissingen.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn dat zelfstandigenleven? Nee hoor, maar als je jezelf goed voorbereid en hard werkt, lacht het succes je toe.

Wat zijn de voordelen van zelfstandig ondernemen?

Wie werkt voor een baas heeft vaak weinig eigen inbreng en dat een carrière lang volhouden is niet voor iedereen weggelegd. Je krijgt een uurrooster waar je je aan moet houden en je krijgt een takenpakket dat je absoluut moet zien afgewerkt te krijgen. Daar loeren al meteen de eerste voordelen van het leven als zelfstandige om de hoek. Je krijgt volop de kans je eigen ideeën uit te werken en vorm te geven van je doet dat waar en wanneer je zelf wil. Niemand die je zegt wat je moet doen, klinkt fantastisch toch? Neem daar dan ook nog eens bij dat het mogelijk is om een pak meer te verdienen dan als werknemer en het plaatje is helemaal compleet.

De uitdagingen van zelfstandig ondernemen

Dat je als zelfstandig zelf verantwoordelijkheid neemt voor je onderneming wil natuurlijk ook zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor de eventuele risico's. Het financieel risico als zelfstandige is natuurlijk stukken groter dan als werknemer en daar moet je je goed van bewust zijn. Wat als de zaken niet gaan zoals je zou willen? Wat als je door ziekte een tijd van je werk gehouden wordt? Wat als je voor grote investeringen staat die nodig, maar eigenlijk financieel niet haalbaar zijn?

De gouden tip: zorg dat je er niet alleen voor staat. Een goede boekhouder bijvoorbeeld zorgt al voor veel minder zorgen.

Hoe word je succesvol

Iedere zelfstandige heeft klanten nodig, of het nu gaat over producten of diensten. Het belangrijkste om succesvol te worden, is dus het vinden van voldoende klanten om je onderneming winstgevend te maken. Wees daarom lokaal aanwezig, adverteer op social media en zorg ervoor dat je op ieder netwerkevent van jouw doelpubliek aanwezig bent. Goede klanten maken goede reclame en voor je het weet is de groei van je onderneming niet meer bij te houden. Het is hard werken als zelfstandige, maar de voldoening die je uit je successen haalt, zijn die inspanning meer dan waard.

Voor welke rechtsvorm moet je kiezen

Welke rechtsvorm je moet kiezen, is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is en die voor iedere zelfstandige verschilt. Toch moet je er rekening mee houden dat, ook als start je op als eenmanszaak, het oprichten van een bv vaak een logisch gevolg zal zijn van het succes van je onderneming. Doe dit echter niet ondoordacht en wacht het juiste moment af. Je eenmanszaak omzetten naar een bv door Firm24 zorgt ervoor dat aan alle formaliteiten voldaan wordt en dat je bv een succesvolle volgende stap in je zelfstandig leven betekent.

Ook interessant voor u