Niet gecategoriseerd

Dynamisch zitten: wat is dat? 

Het is een feit dat we door de jaren heen steeds meer zittend werk zijn gaan verrichten. Tegenwoordig werkt meer dan de helft van de Nederlanders achter een bureau. Dat betekent dat we vaak 40 uur per week (soms zelfs nog meer) zittend aan het werk zijn. Tel hier ook nog eens de uren bij op dat je thuis zit en we kunnen al snel concluderen dat er te weinig bewogen wordt. Dat is zorgelijk. Het menselijk lichaam is namelijk niet gemaakt om langdurig te zitten. We zijn gemaakt om in beweging te blijven. Maar hoe pak je dat aan als je zittend werk doet? 


Bij zittend werk wordt altijd gehamerd op de ergonomie. Ergonomische bureaustoelen zijn een must. Het is niet voor niets dat hier dan ook heel veel van in omloop is. Helaas laten de meeste stoelen alsnog te weinig beweging en variatie toe. Dat is waarom de Swopper stoel is bedacht. Deze stoel is ontworpen om de dynamische zit te stimuleren. Maar wat houdt dat precies in? 

Wat is dynamisch zitten? 


Het lichaam kan niet langdurig in dezelfde houding gedwongen worden. Een zittende positie is niet natuurlijk. Zeker niet wanneer er verder weinig van positie veranderd wordt. Bij een dynamische zit wordt het lichaam gestimuleerd om vaker te veranderen van houding. Bovendien wordt de ruggengraat minder in een verkeerde positie gedwongen. Bij de Swopper stoel is bijvoorbeeld geen rugleuning aanwezig. Om je evenwicht te bewaren, moet je je rug recht houden en een actieve zithouding aannemen. Je kunt niet onderuit zakken en zo aan het werk gaan. Verder zijn er geen regels. 


Bij een dynamische zit worden heel veel verschillende spiergroepen aangesproken. Niet alleen de rug- maar ook de buikspieren. Deze heb je nodig om je core aan te spannen en een te grote eenzijdige belasting te voorkomen. Door dynamisch te zitten wordt de bloedcirculatie niet onnodig afgekneld en zal er meer zuurstof in het lichaam rondgaan. Dat geldt ook voor de hersenen. Hierdoor blijf je actiever. Een dynamische zit kan dus ook van invloed zijn op de productiviteit. 

Staan en zitten met elkaar afwisselen

Bij een zittend beroep is het met name belangrijk dat er niet echt acht uur achtereen gezeten wordt. Probeer tussendoor ook momentjes van beweging in te plannen. Ga bijvoorbeeld even langs bij een collega, ga in de pauze een stukje wandelen of probeer tijdens het werken zo veel mogelijk even te gaan staan. Bijvoorbeeld door telefoongesprekken staand te voeren.

En laat je vooral niet al te veel leiden door de bureaustoel. Je hoeft jezelf echt niet in een specifieke positie te dwingen, omdat de stoel anders niet goed zit. Merk je toch dat je anders gaat zitten omdat de stoel je hiertoe dwingt? Dan heb je een verkeerde stoel te pakken en is het goed om nog eens op onderzoek uit te gaan. Kies bij voorkeur voor een stoel die jouw natuurlijke houding en postuur volgt. 

You May Also Like