Tips voor het reinigen van een koffiemachine

Met een goede koffiemachine zet je ook de lekkerste koffie. Althans, dat is de bedoeling. Bij verkeerd gebruik en onderhoud kan die smaak echter letterlijk in het water vallen. Daarom is het belangrijk om precies te weten hoe je de machine op de juiste manier kunt onderhouden. Vaak staat dit ook in de gebruiksaanwijzing aangegeven. Maar vaker dan we willen toegeven, lezen we deze eigenlijk helemaal niet. Daarom voor alle mensen die niet meer goed weten hoe vaak een koffiemachine moet worden gereinigd en – belangrijker nog –  hoe ze dit moeten aanpakken, hier een aantal tips voor het reinigen van jouw koffiemachine.

Reinigingstabletten gebruiken

De meeste koffiemachines hebben een eigen reinigingsprogramma. Dit is de meest eenvoudige manier om de machine te reinigen. Een fijne webshop voor koffiemachine reinigingstabletten is hierbij wel onmisbaar. Je voegt eenvoudig een reinigingstablet in de vulopening van de koffiemachines. Vervolgens start je het reinigingsprogramma en merk je direct dat de koffiemachine de inhoud van het reinigingstablet door de gehele machine spoelt.

Heeft jouw koffiemachine geen speciaal reinigingsprogramma? Ook dan is het natuurlijk mogelijk om de machine te reinigen. Dit vergt alleen wat extra tijd en moeite. Haal alle losse onderdelen uit de koffiemachine en maak elk onderdeel grondig handmatig schoon. Je kunt hierbij ook een reinigingstablet gebruiken. Deze los je op in het waterreservoir van de koffiemachine. Uiteindelijk spoel je de machine volledig door zodat ook alle overgebleven oliën en vetten uit de uitloop zullen worden verwijderd.

Hoe vaak moet een koffiemachine worden gereinigd?

Het is belangrijk om de koffiemachine regelmatig te reinigen. Veel koffiemachines geven tegenwoordig zelf ook al aan wanneer het tijd is voor een reinigingsmachine. Hoe vaak dit precies nodig is? Dat is geheel afhankelijk van hoeveel koffie je dagelijks of wekelijks zet en ook welke koffiebonen je gebruikt. Zo zijn er een aantal koffiebonen die extra veel vet en olie afgeven. Bij het gebruik van deze koffiebonen zal je dus logischerwijs eerder moeten schoonmaken.

Normaal gesproken wordt aanbevolen om elke 100-150 kopjes een grondige reinigingsbeurt te doen. Te vaak bestaat echter niet. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de koffiemachine gewoon elke week mee te nemen tijdens de ‘grote schoonmaak’. Bijvoorbeeld wanneer je ook de benedenverdieping en keuken grondig meepakt. Reinig de koffiemachine hoe dan ook altijd minimaal eens in de twee á drie weken met een goed reinigingstablet. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat er schimmels in de machine zullen ontstaan.

Huis tuin en keukenmiddelen?

Dan zijn er ook nog mensen die proberen te besparen door het gebruik van huis tuin en keukenmiddelen. Vroeger was dit zelfs heel gewoon om te doen. Helaas zijn hierdoor door de jaren heen ook nog wel wat problemen ontstaan met de koffiemachines. Zo werd bijvoorbeeld azijn vaak gebruikt om de machine te reinigen. Helaas kan dit een slechte combinatie zijn met al aanwezige kalkdelen in de machine. Wanneer je deze twee samenvoegt, kunnen er kalkschilfers ontstaan en kan de machine dusdanig blokkeren dat het niet meer gebruikt kan worden. 

Ook interessant voor u