Alles wat je moet weten over het maken van een factuur

Het klinkt moeilijker dan het is, een factuur maken. Toch moet je er even in verdiepen. Het is namelijk belangrijk dat bepaalde onderdelen erin vernoemd worden. Maar welke onderdelen zijn precies verplicht? Wij hebben alles op een rijtje gezet wat jij moet weten van een factuur maken. Lees dus snel verder!

Eigen bedrijf

Er zijn een aantal stappen die van bod komen als je een eigen bedrijf wilt starten. Zo kun je beginnen met het schrijven van een goed ondernemingsplan. Hierdoor begin je gelijk goed door inzichtelijk te krijgen wat de exacte kosten worden voor het starten van jouw bedrijf. Zodra de kosten inzichtelijk zijn, kun je ook de verwachte winst berekenen. Dit doe je door de verwachte kosten van de verwachte opbrengsten af te halen. Op deze manier kun je gelijk zien of jouw bedrijf rendabel wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor een financieel plan. Bovendien is een ondernemingsplan een slimme manier om jouw plan van aanpak te presenteren aan een ander. Daarnaast kun je marktonderzoek doen om de haalbaarheid van jouw bedrijf te analyseren. Informeer jezelf over de concurrent en op welke doelgroep je wilt richten. Als laatst is het belangrijk om goed over de naam van jouw bedrijf na te denken. Kies voor een pakkende en unieke naam die nog niet eerder gebruikt is.

Waarom een factuur maken?

Als je een ondernemer of een freelancer bent, moet je betaald worden voor de diensten of producten die je levert. Dit gaat via een factuur. Een factuur is een ander woord voor een rekening. Op deze manier maak je inzichtelijk wat de exacte kosten waren van jouw geleverde producten of diensten. Op deze manier wordt de btw voor een ander bedrijf bijvoorbeeld ook inzichtelijk. Dit is belangrijk omdat je als bedrijf recht hebt op een btw-aftrek. 

Maar, wat moet er op in een factuur staan?

Volgens de kamer van koophandel (KVK) zijn sommige onderdelen vereist op een factuur. Denk hierbij aan jouw gegevens zoals jouw KVK-nummer, btw-identificatienummer, naam en adres. Maar ook het adres en de naam van jouw afnemer is belangrijk om op de factuur te vermelden. Zoals eerder genoemd, is het ook belangrijk om het btw-bedrag te benoemen over de geleverde goederen of diensten. Niet alleen het btw-tarief is wettelijk verplicht om in een factuur te benoemen, maar ook het bedrag van de goederen of diensten exclusief btw. Leg ook uit hoeveel en wat je precies levert aan de afnemer. Als laatst is informatie over de factuur zelf, zoals een factuurdatum en -nummer belangrijk om te benoemen. 

En, hoe moet dit eruit komen te zien?

Je kunt een factuur opmaken via een boekhoudprogramma, in een Word bestand of in een Excel bestand. Het maakt niet uit op welke manier je het doet, maar er zijn wel enkele belangrijke aspecten omtrent de vormgeving van je factuur. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van jouw logo, zodat een factuur gelijk herkenbaar is. Daarnaast is het belangrijk dat het een duidelijk en gestructureerd overzicht biedt van wat er precies betaald moet worden. Dit kan via een template of lay-out die al van tevoren voor jou opgesteld is door een boekhoudprogramma. Je kunt hier veel voorbeeld online van vinden!

Ook interessant voor u