De impact van late betalingen op je bedrijf

Voor veel bedrijven, en dan met name kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) kunnen late betalingen een groot probleem zijn. Betalingsachterstanden kunnen negatieve gevolgen hebben op de dagelijkse bedrijfsvoering en kunnen soms zelfs de toekomst van je bedrijf in gevaar brengen. Maar er zijn ook een aantal dingen die je kan doen om problemen te voorkomen.

Cashflow problemen

Een negatieve impact op de cashflow is een van de meest directe gevolgen van late betalingen. Cashflow is het geld dat binnenkomt en er weer uitgaat in je bedrijf. Voor het voortbestaan van je onderneming is het dus belangrijk dat de cashflow stabiel is. Op het moment dat klanten te laat betalen, komt er minder geld binnen dan gepland, dit kan tot een tekort aan liquide middelen leiden, wat er weer voor kan zorgen dat je niet op tijd kunt voldoen aan je eigen betalingsverplichtingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je werknemers of leveranciers. Je kunt een factuur verkopen ook overwegen, hierbij krijg je je facturen snel betaald en kunnen deze problemen worden voorkomen.

Vertraging in groei en investeringen

De groei van je bedrijf kan ook belemmerd worden door late betalingen. Heeft je bedrijf niet genoeg geld om te investeren in nieuwe projecten, personeel of apparatuur, dan kan dit voor gemiste kansen zorgen. Als je als bedrijf snel wil groeien, heb je een stabiele financiële basis nodig voor het betreden van nieuwe markten of het verbeteren van je producten of diensten.

Hogere administratieve lasten

Als klanten te laat betalen, moet je als bedrijf meer tijd en middelen aan het beheer van debiteuren besteden. Dit houdt in dat er extra inspanningen nodig zijn om achter betalingen aan te gaan, dit kost natuurlijk tijd en energie die je beter aan andere bedrijfsactiviteiten kan besteden. Door een factoringmaatschappij in te schakelen, worden deze administratieve lasten verlicht. Zij nemen namelijk de verantwoordelijkheid voor het innen van de betalingen. Zorg er wel voor dat je de factoring kosten van tevoren goed in beeld hebt en een weloverwogen besluit kan nemen.

Verlies van leveranciers en klanten

Leveranciers en klanten kunnen ook het vertrouwen verliezen als er sprake is van late betalingen. Leveranciers kunnen twijfelen om met je samen te werken als ze weten dat je de rekeningen niet altijd op tijd betaalt. Dit kan als resultaat hebben dat de betalingsvoorwaarden minder gunstig zijn, of zelfs het helemaal stoppen van de samenwerking. Ook klanten kunnen merken dat je financiële situatie niet stabiel is en misschien wel besluiten dat ze overstappen naar de concurrent. Zorgen voor goede relaties met zowel klanten als leveranciers is dus extra belangrijk voor het succes van je bedrijf.

Tips om late betalingen te voorkomen

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om late betalingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je bedrijf financieel gezond blijft. Als eerste is het belangrijk dat je duidelijke betalingsvoorwaarden opstelt en dat je deze vooraf met klanten communiceert. Verstuur je facturen op tijd en volg de betalingen met regelmaat op. Merk je dat een klant stelselmatig laat is met betalen, neem dan maatregelen zoals een incassobureau inschakelen. Op deze manier kun je de gevolgen minimaliseren.

You May Also Like