Kun je nu beter lenen dan sparen in 2020?

Vroeger kreeg je een flinke beloning voor het openen van een spaarrekening – in de vorm van een positieve rente. De laatste jaren is dit flink veranderd. De spaarrente is 0% en experts denken zelfs dat de spaarrente binnenkort wel eens negatief zou kunnen worden.

Hierdoor is  het eigenlijk niet rendabel meer was om je geld op te sparen bij de bank. Het lijkt bijna voordeliger om voortaan geld te gaan lenen (moet je eerst wel even de rentes en leningen vergelijken) in plaats van te sparen. Althans, dat is wel wat banken willen dat je doet.

Inflatie

De verlaagde rente komt in het beginsel voort uit een poging van de Europese Centrale Bank om de inflatie tegen te gaan. Geld lenen en hypotheken zijn op dit moment heel goedkoop, en door de spaarrente te verlagen wordt sparen onaantrekkelijker en geld uitgeven juist aantrekkelijker, iets wat goed is voor de economie. De Europese Centrale Bank (ECB), stalt het geld van onder andere de Nederlandse banken. Het houdt eigenlijk in dat jij als consument geld stalt bij bijvoorbeeld de ING, maar de ING op haar beurt ook geld opzijzet waar ze normaal een positieve rente over zou ontvangen. Nu heeft de ECB haar rente voor banken verlaagd. Sinds afgelopen september is de ECB despositorente -0,5%. De eerste negatieve spaarrente.

Negatieve rentes

Het instellen van een negatieve rente wordt bij de meeste banken zo lang mogelijk uitgesteld, maar is eigenlijk onvermijdelijk. Op dit moment is de spaarrente voor spaarders met een groot vermogen (meer dan 1 miljoen) al negatief. ABN Amro heeft beloofd geen negatieve spaarrente in te voeren voor de particuliere spaarder.

Lenen

Ook de rentes voor het lenen van geld zijn verlaagd. De Nederlandse overheid kan bijvoorbeeld geld lenen met een rente van min 0,08 procent voor de komende tien jaar, zo meldde de Volkskrant. Volgens het Nibud kunnen veel consumenten in 2020 een stuk minder lenen. In sommige gevallen zelfs de helft van het maximale leen-bedrag wat in 2019 nog mogelijk was. Dat komt omdat de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voor 2020 nieuwere en strengere leennormen introduceerde.

Conclusie

Of je beter geld kunt lenen of sparen in 2020, is moeilijk te zeggen. Daarnaast is het totaal afhankelijk van jouw situatie. Is lenen echt iets voor jou, dan kun je online gemakkelijk direct geld lenen. Let wel: geld lenen kost geld.

Ook interessant voor u