Lening oversluiten: dit moet je allemaal weten

Wist je dat het oversluiten van een lening voordelen met zich meebrengt? Niet iedereen is daarvan op de hoogte. Dat komt er veel vragen over zijn. Wie zegt namelijk dat je in de toekomst echt goedkoper uit bent? En wat zijn de kosten van dat oversluiten? En boeterente: dat klinkt toch wel spannend? In deze blog vertellen we jou er alles over!

De voordelen van het oversluiten

Laten we het eerst hebben over de voordelen van het oversluiten van een lening. Heb je een lening afgesloten terwijl de rente hoog was? Dan is het slim om eens te kijken naar een eventuele oversluit-optie. Zeker wanneer je meerdere leningen hebt dan kun je kijken of het mogelijk is om het over te zetten naar één nieuwe lening. Maar waarom?

  1. Je ontvangt vaak een lagere rente wat betekent dat je straks minder maandlasten hebt
  2. Mindere kosten betekent sneller aflossen
  3. Je kunt met leningen eventuele betalingsachterstanden af lossen of afstoten
  4. Je kunt maandelijks meer of juist minder aflossen
  5. Je kunt veranderen van aanbieder wanneer je ontevreden bent

Een lening oversluiten brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. En zoals we natuurlijk altijd horen: geld lenen kost geld. Ook aan het oversluiten van een lening zitten wat nadelen. Lees die daarom ook goed door als je overweegt om een lening over te sluiten.

Maar wanneer stap je nu eigenlijk over?

Dat doe je pas als je de rente en de voorwaarden maar ook de kosten goed tegen elkaar hebt afgewogen. Voordat je overstapt is het slim om je goed te oriënteren bij verschillende aanbieders. En laat ook zeker de kredietverstrekkers niet links liggen. Vraag meerdere offertes op zodat je goed met elkaar kunt vergelijken.

Stap niet over als de voorwaarden van deze nieuwe lening slechter zijn dan je huidige voorwaarden. Je wil tenslotte niet meer bijkomende kosten betalen dan eerder. En moet je je auto of huis als onderpand inbrengen? Denk er dan ook zeker nog goed over na. Vaak is oversluiten gunstiger, maar of dat in jouw persoonlijke geval ook zo is, kunnen we vanaf hier natuurlijk niet zeggen. Pluis het dus tot op de bodem uit, zo weet je zeker dat je geen misstap maakt.

Ook interessant voor u