Niet gecategoriseerd

De verschillen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek

Als je op zoek bent naar een hypotheek om een huis te kopen, dan zijn er verschillende soorten hypotheken beschikbaar. Twee van de meest voorkomende soorten hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Hoewel beide soorten hypotheken bedoeld zijn om hetzelfde doel te dienen – namelijk het financieren van een huis – zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee hypotheken. Win altijd hypotheekadvies in, voordat je je uiteindelijke keus maakt. 

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. De hoogte van dit bedrag wordt berekend op basis van de looptijd van de lening, het geleende bedrag en de rentevoet. In het begin betaal je voornamelijk rente, maar na verloop van tijd neemt het deel van de aflossing toe en het deel van de rente af. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig afgelost.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypothecaire lening waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt dat volledig bestaat uit aflossing. Het bedrag dat je maandelijks betaalt is gebaseerd op de looptijd van de lening, het geleende bedrag en de rentevoet. In tegenstelling tot de annuïteitenhypotheek betaal je bij een lineaire hypotheek dus geen rente, maar alleen aflossing. Aan het einde van de looptijd heb je de lening volledig afgelost.

Verschillen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek

De belangrijkste verschillen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek hebben betrekking op de manier waarop de maandelijkse betalingen worden samengesteld en hoe de rente wordt berekend. Zorg dat je jezelf altijd goed laat informeren, bijvoorbeeld door een professional van Univé. Hieronder zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.

Maandelijkse betalingen

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het begin van de looptijd betaal je voornamelijk rente en aan het einde van de looptijd voornamelijk aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat volledig bestaat uit aflossing. Hierdoor betaal je aan het begin van de looptijd meer dan bij een annuïteitenhypotheek en aan het einde van de looptijd minder.

Rente

Bij een annuïteitenhypotheek wordt de rente berekend over het volledige geleende bedrag. Dit betekent dat je aan het begin van de looptijd meer rente betaalt dan aan het einde van de looptijd. Bij een lineaire hypotheek wordt de rente berekend over het resterende geleende bedrag. Hierdoor betaal je aan het begin van de looptijd meer rente dan aan het einde van de looptijd.

Totale kosten

De totale kosten van een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek kunnen verschillen, omdat je bij een annuïteitenhypotheek in het begin meer rente betaalt dan bij een lineaire hypotheek. Hierdoor zijn de totale kosten van een annuïteitenhypotheek over de gehele looptijd vaak hoger dan die van een lineaire hypotheek. Echter, bij een annuïteitenhypotheek heb je wel meer zekerheid over je maandlasten, omdat deze gedurende de hele looptijd gelijk blijven.

Belastingvoordeel

Bij zowel een annuïteitenhypotheek als een lineaire hypotheek kun je profiteren van belastingvoordeel, omdat de rente die je betaalt aftrekbaar is van de belasting. Bij een annuïteitenhypotheek is het belastingvoordeel echter hoger, omdat je in het begin van de looptijd meer rente betaalt dan bij een lineaire hypotheek. Hierdoor kun je bij een annuïteitenhypotheek meer belastingvoordeel behalen.

Keuze tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek

De keuze tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je op zoek bent naar zekerheid en wilt weten wat je maandelijks kwijt bent aan hypotheeklasten, dan kan een annuïteitenhypotheek de beste optie zijn. Als je echter wilt profiteren van lagere maandlasten aan het begin van de looptijd en niet bang bent voor schommelingen in je maandlasten, dan kan een lineaire hypotheek een goede optie zijn.

Daarnaast kan het ook afhangen van je persoonlijke financiële situatie. Als je bijvoorbeeld verwacht dat je inkomen de komende jaren zal stijgen, kan een lineaire hypotheek voordeliger zijn omdat je sneller aflost. Als je echter een vast inkomen hebt en geen grote veranderingen in je financiële situatie verwacht, dan kan een annuïteitenhypotheek meer zekerheid bieden.

You May Also Like