Welke verzekeringen heb je als zzp’er echt nodig?

Ben je recent ondernemer geworden of denk je erover na om eigen baas te worden? Denk dan ook even aan deze verzekeringen die je zeker moet afsluiten als je zelfstandig gaat ondernemen.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer ben je aansprakelijk voor schade of letsel wat wordt toegedaan aan anderen door jou, je product of door iemand die onder jou werkt. Dat gebeurt vaker dan je denkt, maar gelukkig is daar een verzekering voor.

De meeste ondernemers kiezen voor een speciale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit is een zakelijke verzekering die echt anders is dan een particuliere. Als je schade aanbrengt aan anders spullen tijdens werkuren, ben je particulier niet verzekerd zonder dat je deze verzekering afsluit.

Ook als je een baan hebt als architect, ingenieur, advocaat, marketingadviseur of accountant kunnen opdrachtgevers jou aansprakelijk stellen voor bepaalde schades. Als een fout in jouw advies of berekening direct leidt tot vermogensschade, zullen zij naar jou wijzen. Daar wil je jezelf natuurlijk voor beschermen en dat kan met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Deze verzekering is heel belangrijk, zeker als je zzp’er bent en je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt bij een andere werkgever. Mocht je onverwachts arbeidsongeschikt raken en niet verzekerd zijn, sta je als zzp’er met lege handen. Er zijn fysieke ziektes waardoor je tijdelijk of helemaal niet meer kunt werken, maar denk ook aan een burn-out. Wanneer zoiets gebeurt, krijg je als ondernemer geen uitkering van de overheid.

Om te beoordelen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering een slimme keuze is, moet je eerst helder hebben wat er gebeurd als je langdurig niet kan werken. Wat gebeurd er met je vermogen en wat voor kosten blijven doorlopen? Heb je voldoende reserves om even vooruit te komen?

Om zeker te weten dat je als ondernemer tegen deze kosten bent beschermd, kan je het beste een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Je kan uit verschillende pakketten kiezen, afhankelijk van wat je nodig hebt, hoe oud je bent en hoe goed je verzekerd wil zijn.

Autoverzekering

Auto van de zaak? Daar zat altijd een mooie verzekering op die de baas betaalde. Nu als eigen baas, moet je je eigen zakelijke auto natuurlijk ook verzekeren. Vooral belangrijk wanneer je investeert in een goede auto en die zo lang mogelijk goed wil houden. Ook hier zit een ongeluk weer in een klein hoekje. Neem het zekere voor het onzekere en speel op safe. De ene verzekeraar is de andere niet, daarom kan je het beste je autoverzekering vergelijken en de beste voor jouw bedrijf uitzoeken.

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering beschermt je tegen kosten omtrent conflicten met klanten, werknemers of leveranciers. Denk aan onduidelijke afspraken, opstootjes met partners of onbetaalde facturen.

Je kan een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten als ondernemer. Je krijgt dan hulp bij het oplossen van zakelijke problemen. Als het conflict uitloopt tot een rechtszaak, krijg je ook juridisch advies en de hulp die je nodig hebt om het conflict zo goed mogelijk te beëindigen.

Ziektekostenverzekering

In Nederland is het voor iedereen verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben afgesloten. Als je in loondienst bent, betaalt de werkgever deze kostenpost als werkgeversheffing. Als zelfstandig ondernemer moet je deze verzekering zelf afsluiten. Je betaalt een inkomensafhankelijke bijdrage die is gebaseerd op je belastbaar inkomen.

Pensioenverzekering

Als zelfstandig ondernemer bouw je geen pensioen op zoals je dat automatisch doet bij een werkgever. Je hebt na je 67e levensjaar alleen recht op AOW. Zelf ben je verantwoordelijk om de rest van je pensioen op te bouwen. Vooral als jonge ondernemer denk je hier misschien direct aan, maar toch is het belangrijk om nu al over je oude dag na te denken.

Het is heel verstandig om met een pensioenadviseur te kijken wat je allemaal denkt nodig te hebben om rustig te genieten van je pensioen. Je kan iedere maand wat opzij zetten op een spaarrekening, maar dat is in deze tijd niet het meest rendabel. Je kan er ook voor kiezen om een pensioenverzekering af te sluiten. Ook hier kan je kiezen uit verschillende pakketten. Het is ook mogelijk om een lijfrenteverzekering af te sluiten of om te banksparen.

Ook interessant voor u