Besparen op brandstof bij zakelijk rijden: 3 tips

Heel Nederland is geschrokken van de brandstofprijzen de afgelopen maanden. Hoewel de prijzen al steeds meer stegen, heeft de Oekraïne-oorlog al helemaal een prijsexplosie veroorzaakt bij de tankstations in ons land. Tanken is geen grapje meer en de meeste mensen proberen hun auto dan ook zoveel mogelijk te laten staan. Maar wat als dat niet kan? Als je voor je eigen bedrijf heel veel kilometers maakt? De auto kan niet blijven staan, maar liever betaal je ook niet honderden euro’s per week aan brandstof. Gelukkig zijn er nog veel meer andere manieren waarop je brandstof kunt besparen. Ook wanneer je veel kilometers maakt tijdens het zakelijk rijden. We zetten de drie beste tips voor je op een rijtje.

1. Kies voor een zakelijke tankpas

Een zakelijke tankpas is een prima oplossing wanneer je tijd én geld wilt besparen aan de pomp. Met een tankpas zzp beschik je over de mogelijkheid om snel te tanken en weer door te kunnen gaan. Bovendien hoef je niet direct zelf te betalen. De betaling wordt voorgeschoten en aan het einde van de maand ontvang je een overzichtelijk factuur. Op die manier beschik je niet alleen over meer overzicht van de gemaakte reiskosten, maar ook direct over een duidelijk factuur om de btw-teruggave te regelen..

2. Onderhoud de auto goed

Wanneer je veel kilometers maakt, is de kans ook een stuk groter dat de auto mankementen gaat vertonen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Als je echter verzuimd om deze problemen op te lossen, kan dit tot enorme problemen leiden. Niet alleen wordt de kans een stuk groter dat je met pech onderweg komt te staan, ook is de kans groot dat de auto benzine gaat slurpen. Een slecht onderhouden auto rijdt namelijk vaak ook een stuk minder zuinig. Voor de eigen portemonnee is het daarom verstandig om de auto regelmatig voor een onderhoudsbeurt weg te brengen. Doe dit in elk geval iedere gereden 10.000 kilometer en eventueel tussentijds ook als je merkt dat de auto minder goed rijdt.

3. Anticiperen van de situatie op de weg

Je rijstijl is voor een groot deel van invloed op de brandstofkosten. Lukt het jou om de situatie op de weg goed te anticiperen en hiernaar te handelen? Ben jij bijvoorbeeld iemand die vlak voor het rode stoplicht in de ankers schiet en volledig weer een grote dot gas geeft om degene naast je voor te blijven? Dan is het goed om dit in elk geval niet meer te doen. Je bespaart een hoop geld door de auto eens wat vaker uit te laten rollen. Bijvoorbeeld door bij een rood stoplicht al vroegtijdig het gas los te laten. Trek vervolgens heel rustig op en laat je auto rustig weer op volle kracht komen. Op die manier verbruik je veel minder brandstof en het rijdt stiekem ook nog eens een stuk prettiger.

Ook interessant voor u