Waar moet je op letten bij een tweedehands auto?

Een nieuwe auto kopen. Het is altijd spannend, maar het wordt nog spannender wanneer er al iemand in heeft gereden. Of er nu 50.000 of 200.000 op de teller staat. Je gaat natuurlijk altijd even kijken bij het voertuig. Hierbij is het belangrijk dat je de auto zo goed mogelijk naloopt. Ook als jij geen verstand van auto’s hebt kan je toch een paar checks doen. Wij zetten hier voor je op een rij waar je op moet letten bij het kopen of leasen van een tweedehands auto.

Maak een proefrit

Rij nooit met een tweedehands auto weg voordat jij een proefrit hebt gemaakt. Of jij nu een tweedehands auto leasen wil, of je rekent hem gelijk af. Maak er altijd een proefritje mee. Daarbij is het slim om hem op zijn staart te trappen, maar ook even een keer een scherpe bocht te maken en flink op de rem te trappen. Aan deze paar checks kan je vaak zien wat de staat van het voertuig is.

Controleer onderhoudshistorie

Eén van de belangrijkste checks die je moet doen is de onderhoudshistorie. Een glimmende bolide hoeft nog zeker niet te betekenen dat het geen drama is onder de motorkap. Heeft de verkoper de onderhoudshistorie compleet? Zijn de bonnetjes aanwezig en kan je precies zien wat er gedaan is? Een auto die altijd goed is onderhouden biedt meer garantie voor de toekomst.

Vraag naar gebreken

Voor je een auto koopt moet je altijd vragen naar de gebreken. Hierbij is het belangrijk dat je eventuele gebreken noteert, maar ook vraagt naar kosten voor het maken van deze onderdelen. Wanneer dit veel geld kost is het goed om dit van de prijs af te halen. In sommige gevallen zal de verkoper dit al gedaan hebben.

Hoe waardevast is de auto?

Bij oldtimers kan je weleens goud in handen hebben. Bij een bepaald jaartal of type auto is het in de jaren duidelijk geworden dat het pareltjes zijn. Zo heb je een aantal typische dieselvoertuigen die zonder al te veel problemen al meer dan dertig jaar door de keuring komen. Dit zijn voertuigen die waardevast zijn geworden. Koop jij hem nu, dan kan jij deze auto over drie jaar voor dezelfde prijs weer verkopen.

Garantie op je auto?

Het is niet altijd zo dat je garantie hebt op een voertuig. Bij koop en verkoop via particulieren moet je altijd geluk hebben dat je een goede auto koopt. Wanneer jij bij een autogarage jouw ‘’nieuwe’’ bolide koopt, vraag dan altijd naar de garantieperiode. Het voordeel is dat je zonder zorgen de weg op gaat.

Kies een auto die bij je past

Zit jij liever hoog in de auto, of lig je liever wat lager op de weg? Ga je graag met vrienden op stap of wil je vooral alle comfort voor jezelf houden. Dit zijn allemaal keuzes die je mee moet nemen bij een tweedehands auto. Zo kan het zijn dat de stoelen aan vervanging toe zijn. Ga er dus lekker in zitten en voel eens of de stoel nog voldoet aan je wensen. Dit geldt natuurlijk voor jouw volledige checklist, kan je alles afvinken dan heb je de perfecte auto gevonden.

Onderhandel over de prijs

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je niet gelijk akkoord gaat met de prijs die wordt gegeven aan de auto. Er valt waarschijnlijk nog te onderhandelen over de prijs. Of het nu bij een particulier is of jij een auto koopt bij een autogarage. Het is ook goed om met jezelf vooral een vaste prijs af te spreken. Doe ook onderzoek naar hoeveel jouw auto normaal ongeveer waard is.

Ook interessant voor u