Een cursus of opleiding volgen? Lees deze tips voor je begint!

Een gezond mens is altijd in ontwikkeling. Op wat voor manier dan ook. Je kunt bijvoorbeeld aan jezelf werken wanneer je merkt dat je lang een stressvolle periode achter de rug hebt en je lichaam en hoofd wat meer rust verdienen. Als je er de mentale ruimte voor hebt, kun je je eigen kennis ook vergroten door een extra opleiding of cursus te volgen. Bijvoorbeeld omdat je je wilt omscholen, je meer kennis wil vergaren over een bepaald onderwerp of omdat je simpelweg nieuwsgierig bent. Voordat je aan een opleiding begint, of dat nou een schuldhulpverlener cursus of een juridische opleiding is, hebben we eerst een aantal tips voor je.

Oriënteer je op wat je wil doen

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat voor opleiding of cursus je zou willen volgen. Uiteraard moet het onderwerp iets zijn wat je ligt en wat je motiveert, maar waar je ook nog veel meer over zou willen leven. Als je bijvoorbeeld juridische opleidingen volgen wil, verschilt dit inhoudelijk enorm met wanneer je bijvoorbeeld iets als een marketing cursus zou volgen.

 Online vs offline

Je moet je afvragen wat je verwacht van een opleiding of cursus. Wanneer je dit zou willen combineren naast een drukke baan of een druk leven, is het wel zo fijn als de extra cursus niet heel veel extra tijd gaat kosten wat je niet hebt, bijvoorbeeld omdat het ver reizen is. Is het voor jou moeilijk om je cursus of opleiding te combineren met je vaste verplichtingen, dan is het wellicht een idee om je opleiding online te volgen. Dit kun je vanaf iedere plek doen, wellicht zelfs in de terrein als je veel aan het reizen bent. Check voor jouw opleiding of het mogelijk deze online te volgen.

 Flexibel vs vaste dagen

Het zou kunnen dat jouw opleiding zo ingericht is dat je vaste opleidingsdagen hebt, bijvoorbeeld elke maandag. Het zou echter ook kunnen dat je vrij bent in het indelen van je tijd. Dat is handig, omdat je meer tijd aan je opleiding kunt besteden als je daar veel tijd voor hebt en het even links kunt laten liggen wanneer je net in een drukke periode zit. Het lastige hieraan is echter dat je voor jezelf bepaalt wanneer je genoeg aan je opleiding hebt gezeten – en dit er dus ook snel bij in kan schieten als je eigenlijk niet zo’n zin meer hebt. 

Juiste studeerkamer

Vervolgens is het ook belangrijk dat je een geschikte ruimte hebt om in te kunnen studeren. Een studeerkamer is fijn, maar het is belangrijk dat hier dan ook geschikte meubels in staan voor een lange studiedag. Denk bijvoorbeeld aan een geschikt bureau en een goede bureaustoel. Zo creëer je voor jezelf een ergonomische werkplek waar je uren goed en gezond kunt zitten. Ook een goede bureaulamp komt enorm van pas, omdat je zo in ieder geval voldoende licht hebt op je werkplek. Door je te focussen op ergonomische werkplek houd je rekening met je fysieke en mentale gezondheid – wat alleen maar positief kan bijdragen aan je productiviteit.

Ook interessant voor u