Een nieuw huis kopen? Het begint bij de mogelijkheden voor een hypotheek

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je graag met je partner groter gaat wonen, of een gezin hebt en toe bent aan een nieuw avontuur. Het is dan natuurlijk een logische stap om naar woningen te gaan kijken vanuit een makelaar, maar eerst moeten er andere zaken geregeld worden. Denk aan de verkoop van je eigen huis en het bekijken van mogelijkheden voor een hypotheek. Het afsluiten van een hypotheek is belangrijk, aangezien je op die manier een woning kunt kopen die je met je eigen geld niet kunt kopen. De meeste mensen die op zoek zijn naar een woning maken hier dan ook graag gebruik van. Overigens moet je wel rente betalen om een hypotheek af te sluiten. Samen met de maandelijkse kosten, betaal je deze rente.

Maandelijks dezelfde vaste lasten

Als je al een bestaande hypotheek hebt, dan is het een mogelijkheid om deze te verhogen als dit nodig is. Heb je meerdere leningen en wil je graag meer overzicht? Dan is het aan te raden om alle leningen samen te voegen tot één lening. Dit is handig, aangezien je dan ook nog maar over een lening rente betaalt. Veel mensen kiezen ervoor om gedurende de leen periode een vaste rente te betalen. Dit houdt in, dat je maandelijks precies dezelfde lasten zult hebben. Vaak gaat dit om een periode van zo’n dertig jaar. Na dertig jaar is het dan de bedoeling dat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Het is fijn om op deze manier je lening af te lossen, aangezien je elke maand precies weet waar je aan toe bent. 

Geluk bij een overwaarde

Ga jij je woning verkopen en heb je hier een hypotheek voor afgesloten? Dan kan het zo zijn dat je een overwaarde krijgt. Dit is een enorm voordeel. Als je een woning verkoopt, zul je altijd eerst de hypotheek aflossen. Heb je nog geld over na het aflossen van de hypotheek, omdat de verkoopprijs van je woning hoger was? Dan heb je dus te maken met een overwaarde. Dit geld kun je weer gebruiken voor je nieuwe woning. Op deze manier ben je minder kosten kwijt aan een hypotheek, aangezien je ook minder hoeft te gaan lenen. Het hebben van een overwaarde komt echter niet heel vaak voor, dus je hebt zeker geluk als dit wel zo is. 

Krijg advies in het maken van keuzes

Je hebt als koper van een huis een aantal opties waarvoor je kunt gaan als het gaat om een hypotheek. Het is aan te raden om dit goed door te spreken met een hypotheekadviseur. Hierin kun je dus verschillende keuzes maken. Een hypotheekadviseur heeft hier vaak jarenlange ervaring in en is compleet op de hoogte van de huidige huizenmarkt. Denk bijvoorbeeld ook aan de stijgende hypotheekrente waar je rekening mee moet houden. Wellicht is het dan een betere keuze om op een ander moment jouw droomwoning te zoeken, aangezien dit voordeliger is. Hier kun je een weloverwogen keuze in maken.

 

Ook interessant voor u