Goede voornemens? 7 tips voordat je gaat woonwinkelen

De jaarwisseling gaat traditioneel gepaard met goede voornemens. Op persoonlijk gebied, maar niet zelden ook waar het je interieur betreft! Want bij elke verandering hoort een nieuwe sfeer in huis. Maar hoe geef je daar nu het beste vorm aan? 7 tips om je zoektocht naar nieuwe meubels in goede banen te leiden.

1. Weet wat je wilt

Laat de keuze voor nieuwe meubels aansluiten op je karakter. Misschien ben je kalm en bedachtzaam … of juist uitbundig en impulsief? Drukte of rust kan je prima terug laten komen in jouw interieurkeuzes! Het is belangrijk je behoefte in beeld te krijgen. Jouw huis kan een plek zijn om bij te komen van drukte op het werk, maar ook om leven in de brouwerij te creëren met vrienden, familie of gezinsleden. 

2. Inspiratie opdoen

Na het bepalen van de sfeer, kan je gericht inspiratie opdoen. Naast een bezoek aan de woonwinkel zijn er vele woonprogramma’s of magazines om alvast ideeën op te doen … wellicht ben je al eens bij iemand op bezoek geweest waar je direct de wow-factor had … probeer dit beeld dan voor jezelf terug te halen. Denk daarbij zeker ook praktisch. Heb je vaak rommel in huis wat je snel even weg wilt werken? Kies dan voor meubels met opbergruimte achter deurtjes. Is dat minder nodig en heb je bijvoorbeeld een mooi kunstwerk of boekencollectie om te tonen; kies daar dan bijpassende meubels bij.

3. Kleur(loos) interieur

De sfeer in huis wordt vaak bepaald door kleurstellingen. Bijvoorbeeld een bank of een fauteuil in een opvallende kleur wordt natuurlijk een echte eyecatcher! Maar is daarmee ook bepalend en niet eenvoudig vervangbaar. Verander je graag van (kleur)sferen? Kies dan voor meubels met neutrale kleuren die eenvoudig te combineren zijn met een andere kleurtje op de muur of kleurrijke accessoires. 

4. Keuze uit materialen

Vaak heb je voorkeur voor een bepaalde woonstijl. Dat kan variëren van landelijk tot industrieel en van klassiek tot design. Bij bepaalde stijlen horen vaak ook bepaalde materialen. De keuze daarin is enorm. Van staal tot hout en van leer tot stof … of een combinatie van verschillende materialen. Denk zeker ook goed na over de (praktische) voor- en nadelen. Wat maakt makkelijk schoon, welke stof is bestendig tegen kleine kinderen of huisdieren. Maar denk vooral aan wat jou het fijnste gevoel geeft.

5. Duurzaam als trend 

Bijna meer nog dan alle stijlen, is duurzaamheid een trend geworden in de woonwereld. Het past perfect bij het maken van bewuste keuzes en dat zie je terug in (hergebruik van) materialen … of materialen die in de meubelbranche een ‘tweede leven’ krijgen, zoals de zo populaire mangohouten meubels. Maar ook de duurzaamheid van jouw smaak is van belang. Verander je graag regelmatig van meubels of juist niet? Zo ja, dan is dit zeker een punt om rekening mee te houden. 

6. Prijsbewust inrichten

Bepaal vooraf duidelijk een budget en probeer daarbij in de buurt te blijven. Dat betekent vaak dat een keuze voor bijvoorbeeld die ultraluxe fauteuil zo’n hap uit je budget neemt, dat je moet beknibbelen op andere meubels. Zorg dat je hierin een gezond evenwicht waarborgt. Goedkoop is niet altijd duurkoop; maar vaak zijn verschillende prijscategorieën wel een indicatie voor de houdbaarheid van de meubels.

7. Kies de juiste woonwinkel

Alle bovenstaande punten de revue laten passeren? Kies dan de woonwinkel waarbij je een goed gevoel hebt. Je ideeën kunnen nog zo uitgesproken zijn, persoonlijk advies van een vakman is erg belangrijk. Een woonadviseur kan soms ook met verrassende opties komen die aansluiten bij jouw ideeën. Tenslotte de laatste tip; meubels als fauteuils, bedden en stoelen moet je zeker goed uittesten. Want mooi voor het oog is fijn; comfortabel zitten of liggen is minsten zo belangrijk.   

Ook interessant voor u