De in 1959 geboren historicus en journalist werkt voor De Telegraaf en is regelmatig te zien in het nieuwe actualiteitenprogramma “Nieuws van de Dag“. Wierd is een journalist die zijn ongezouten mening geeft en altijd oprecht en eerlijk overkomt. Daarom zijn er veel mensen die Wierd een man vinden waar je goed naar kunt luisteren en die duidelijk is.
Ruslandspecialist
Wierd Duk is gespecialiseerd in de cultuur, de politiek en de geschiedenis van Duitsland en Rusland. Sinds 2016 richt Duk zich hoofdzakelijk op de culturele en sociale veranderingen die in Nederland plaatsvinden. Door zijn eerlijke mening te geven is Wierd behoorlijk bekend bij het Nederlandse publiek. Zijn optreden in vele radio- en televisieprogramma’s worden veelvuldig beluisterd en bekeken.
Carrière Wierd Duk
In 1977 deed Wierd eindexamen op het gymnasium van Hoogezand-Sappemeer. Daarna ging hij in Groningen geschiedenis studeren. Zijn afstudeerproject was alternatieve cultuur in de USSR. Tijdens zijn studiejaren voelde Duk zich al aangetrokken tot de journalistiek. Hij werkte toen o.a. bij het maandblad “Vinyl” en als kunstmedewerker bij Nieuwsblad van het Noorden.
Samen met een aantal studiegenoten richtte Wierd het maandblad “Verbeeldt!” op. Naar eigen zeggen heeft hij van deze periode veel geleerd op het gebied van journalistiek.
Tussen 1992 tot 2001 woonde Wierd Duk in Rusland, Moskou en was hij correspondent van de Russische Federatie. Dit deed hij voor de VNU-bladen, Het Parool en weekblad Elsevier.
Wierd won in 1999 de Anne Vondelingprijs voor zijn reportages over de oorlogen in Tsjetsjenië.
Na 2001 heeft Duk verschillende werkzaamheden gedaan. Zo was hij correspondent in Duitsland, daarna politiek verslaggever voor de GPD Den Haag en was hij algemeen verslaggever voor Elsevier.
Boeken
Wierd Duk is een begenadigd schrijver. Schrijven is zijn uiteindelijke vak. Vandaar dat hij een aantal boeken heeft geschreven. Zijn biografie over Vladimir Poetin kwam uit in 2014. Dit boek heeft hij in 2022 geactualiseerd in verband met de oorlog in Oekraïne. Dit werd een korte Poetin-biografie. Ook heeft Duk een boek geschreven over Angela Merkel.
Wierd Duk en Twitter/X
Wierd heeft een grote following op Twitter. Hij staat er om bekend dat hij daar zijn scherpe en vooral rechste mening deelt met zijn volgers. Dit levert hem vaak veel media aandacht op en ook veel negatieve reacties. We kunnen wel stellen dat Wierd zich niet inhoudt op X en zegt waar hij voor staat.
Vermogen
Over het vermogen van Duk is weinig te vinden. Heeft hij een eigen huis? Waarschijnlijk wel, maar we denken dat Duk alles heel goed heeft afgeschermd en hij er voor zorgt dat alleen de dingen naar buiten komen waar hij niet onder uit komt. Wierd zal echt niet tot de bedelstaf behoren en genoeg geld verdienen om riant te wonen en te leven.
Privéleven
Het is nu niet zo dat het privéleven van Wierd op straat ligt, maar we weten wel een aantal persoonlijke dingen van hem. Zo heeft hij tijdens zijn baan in Moskou een Russische vrouw gehad. Bij deze dame heeft hij een dochter genaamd Zita. Zijn dochter werd geboren in het jaar 2000 en ging in Berlijn naar school. Inmiddels is Zita 25 en is een knappe verschijning met mooie blonde krullen.
Fidan Ekiz
Nadat het mis ging met de Russin ontmoette Wierd de Turkse Fidan.
27 April 2013 trouwden ze met elkaar. Fidan is van oorsprong Turks en geboren in Nederland in 1976. Zij is journalist en presentatrice. Fidan werd bekend als tafeldame bij het televisieprogramma “De Wereld draait door”.
Samen met Wierd, kreeg Fidan een zoon die inmiddels 11 jaar oud is. Wierd en Fidan zijn na vier en half jaar gescheiden. In 2022 waren de twee weer bij elkaar. Dit was echter voor een korte periode. Inmiddels leven ze weer gescheiden.
Geen doorsnee journalist
Wierd Duk heeft enorm veel ervaring op het gebied van journalistiek. Het is iemand die nog echt respect heeft voor de mens en niet achter zijn bureautje blijft zitten. Hij zoekt mensen op en vertelt hun verhaal. Of het nu gaat over de demonstrant tegen corona, De Urker vissers of de huurster uit Rotterdam. De stille meerderheid zoekt hij thuis op en laat ze aan het woord. Hij laat zien dat veel Nederlanders zich in eigen land ontheemd voelen. Het laat zien dat Wierd menselijk is, geen blad voor de mond neemt en het echte verhaal verteld. Je mag hem, of je mag hem niet!