We komen allemaal wel eens in een moment van financiële nood te zitten. Bijvoorbeeld omdat de auto het plotseling begeeft, je een nieuwe studie start of omdat het huis nodig opgeknapt moet worden. Een lening aanvragen staat dan hoog op je prioriteitenlijstje. Hiermee ben je in staat om binnen korte tijd over het benodigde geld te beschikken. Toch is het aanvragen van een lening niet iets wat je zonder nadenken doet. Wanneer je een verkeerde keuze maakt, kunnen de kosten zeer hoog oplopen. Maar waar let je op? En voor welke lening kies je?
Er bestaan heel veel verschillende soorten leningen in Nederland. Toch zijn er slechts twee die het vaakst gekozen worden (en tegelijkertijd ook het meest bekend zijn!) Dit zijn het doorlopend krediet en de persoonlijke lening. Wil jij een lening aanvragen en heb je nog geen idee voor welke leenvorm je moet kiezen? In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van deze leenvormen om je op weg te helpen.
Kritische vragen stellen
Welke lening voor jou de beste keuze is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Hierbij is het leendoel van toepassing, maar ook de eisen die je zelf aan deze lening stelt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je de lening eerder zou kunnen aflossen? Wil je over een flexibele lening beschikken? Heb je langere tijd wat extra financiële ruimte nodig of enkel een vast bedrag om snel een aankoop te kunnen doen?
Bedenk ook goed hoeveel je maximaal éxtra aan deze lening uit wilt geven. Onthoud goed dat lenen ook geld kost. Je zult altijd rente moeten betalen over het bedrag wat je leent. Rentevrij lenen komt vrijwel niet voor. Maar er bestaat natuurlijk wel verschil tussen de diverse rentepercentages. Wil je zeker weten dat je het voordeligst uit bent? Vergelijk dan de tientallen aanbieders online. Of gebruik een online vergelijker om te zien waar je de beste deal sluit.
Voor- en nadelen van een persoonlijke lening
De persoonlijke lening is verreweg de meest gekozen lening in ons land. Deze lening is vooral geschikt voor mensen die een vast bedrag nodig hebben. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe keuken, het plaatsen van dakkapellen of een nieuwe auto. Bij een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bent. Je leent een vast bedrag, deze wordt één keer op je betaalrekening gestort en vervolgens betaal je een vast bedrag inclusief rente maandelijks terug.
Een persoonlijke lening geeft dus veel zekerheid. Je weet precies waar je aan toe bent wanneer je voor deze lening kiest. Je weet niet alleen zeker dat je over het juiste bedrag beschikt, maar ook hoe lang het duurt voordat de lening in zijn geheel is afbetaald en hoeveel dit uiteindelijk gaat kosten. Daarnaast is de rente van de persoonlijke lening relatief laag én is deze aftrekbaar als je het bedrag gebruikt voor het verbeteren van je huis.
Een nadeel van een persoonlijke lening is dat je enkel één vast bedrag krijgt en het hier mee moet doen. In sommige gevallen weet je niet hoeveel iets precies gaat kosten, waardoor je misschien tekort komt of juist teveel leent. Bovendien ligt het aflostermijn vaak vast, waardoor je niet in staat bent om eerder af te lossen.
Wanneer kies je voor een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet is een zeer flexibele leenvorm. Hierbij spreek je een bedrag met de bank af wat je onbeperkt mag opnemen. Elke maand betaal je rente over het bedrag wat je tot dan toe hebt opgenomen. Je betaalt dus alleen rente over het opgenomen bedrag en je betaalt ook direct minder rente als je tussendoor aflost. Ook is het mogelijk om al eerder afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hierdoor beschik je voor langere tijd over meer financiële ruimte. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld een huis gaat verbouwen en niet weet hoe hoog de kosten uiteindelijk gaan worden.
Bedenk goed dat je voor een doorlopend krediet ook veel zelfbeheersing nodig hebt. Het is heel verleidelijk om het krediet als geld en niet als lening te beschouwen. Maar wanneer je niets aflost en telkens opnieuw opneemt, leen je al snel meer geld dan daadwerkelijk nodig is en betaal je op de lange termijn te veel.