Waar bestaat een goed beleggingsplan uit?

Steeds meer mensen kunnen rekening houden met hun toekomst. Dit geldt ook op financieel gebied. Sommigen kiezen ervoor om cryptovaluta te kopen, terwijl anderen juist voor staatsobligaties of opties kiezen. Waar je ook in belegt; om succesvol te zijn heb je een goed beleggingsplan nodig. Maar wat maakt zo’n nou precies goed? Iedereen heeft namelijk een andere visie op hoe zij willen beleggen. Er zijn drie belangrijke factoren om over een goed beleggingsplan te beschikken.

Houd rekening met je risicoprofiel

Ten eerste speelt het risicoprofiel een cruciale rol met het maken van een plan voor beleggen dat succesvol is. Instanties als saxo wealth care leggen hier dan ook de nadruk op. Als jij bijvoorbeeld aan de jonge kant bent en nog vele jaren door zal werken, is het slimmer om wat meer risico te nemen met beleggen. Aan de andere kant wil jij als je bijna met pensioen gaat, meer garantie hebben dat er niks ernstigs met jouw geld gebeurt. Daardoor is het slimmer om voor beleggingen te kiezen die minder risicovol zijn. Door een goed risicoprofiel te schetsen, kun je een beleggingsplan maken dat uitstekend bij je past.

Het belang van doelen

Daarnaast is het stellen van doelen ook belangrijk bij het maken van een goed beleggingsplan. Wat wil je in de toekomst namelijk precies doen met jouw kapitaal? Wil jij een mooi vakantiehuisje ergens kopen? Of wil jij juist wat langlopende schulden afbetalen aan de hand van beleggingen? Jouw doelen hebben een concreet verband met het plan voor jouw beleggingen. Om een goed plan te hebben, moet je namelijk wel een eindpunt in gedachten hebben. Zo kun je het plan hieromheen structureren, en alles eraan doen om deze financiële doelen ook te behalen.

Een reëel tijdsframe

Tot slot moet een plan voor beleggen ook realistisch zijn. Daarmee doelen we met name op de tijd die nodig is om het beleggingsplan succesvol uit te voeren. Vaak is het namelijk niet reëel om via 10 jaar beleggen al op je 30ste met pensioen te kunnen gaan. Daarom is het belangrijk dat je aan de lange termijn denkt en een goede periode van tijd aanhoudt waarmee jouw beleggingen kunnen floreren. Hoe langer het tijdsframe, hoe minder rendement benodigd is om van jouw beleggingen te kunnen profiteren. Zorg er daarom voor dat je frame op het vlak van tijd aanhoudt die aansluit op jouw beleggingsplan.

Ook interessant voor u