Luchtkoelers bij Blokker: hoe goed zijn ze?

Nu de zomer weer om de hoek komt kijken en de temperaturen zullen gaan stijgen, zijn veel Nederlanders op zoek naar de beste manier om hun huis of appartement koel te kunnen houden. Helaas zijn Nederlandse huizen vaak niet gebouwd om goed met hoge temperaturen om te kunnen gaan, zoals in warme landen vaak wel het geval is. Maar, gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen op de markt om jouw zomer een stukje draaglijker te kunnen maken!

Verschillende mogelijkheden

Ventilators, airco’s of luchtkoelers: er zijn verschillende manieren om de hitte te bestrijden. Ze hebben alle drie veel gemeen, maar er zijn toch daadwerkelijke verschillen te vinden tussen de drie mogelijkheden. Van deze drie zijn luchtkoelers in het bijzonder erg populair de laatste jaren. Ze zijn compact, makkelijk te verschuiven en kunnen daardoor in verschillende kamers van het huis gebruikt worden. Vul het apparaat met koud water en de luchtkoeler blaast vervolgens heerlijke koele lucht langs dit water, wat een verkoelend effect heeft.

In tegenstelling tot normale ventilators, die slechts de warme lucht circuleren, maakt een luchtkoeler dus gebruik van koud water en lucht wat voor extra verkoeling zorgt. Niet gek dus dat veel winkels deze luchtkoelers aanbieden zodra de temperaturen tot zomerse hoogtes stijgen. Maar, met veel aanbod ontstaan ook veel verschillen onderling, dus wat voorkennis kan handig zijn. Daarom helpen wij jou met het kiezen van de meest geschikte luchtkoeler!

Welke is de beste?

De hittegolven van de laatste paar zomers waren een geschikt moment om te kunnen testen welke luchtkoelers nou daadwerkelijk doen waar ze voor bedoeld zijn. Blokker is een winkel die verschillende luchtkoelers verkoopt, maar het is belangrijk om te kunnen weten welke de beste is. Er zit namelijk nogal wat verschil in prijs en kwaliteit, dus een beetje oriënteren welke luchtkoelers het beste uit de test komen en dus de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben, kan geen kwaad. Alleen bij Blokker verkopen ze meer dan dertig verschillende luchtkoelers, dus hoe kan het keuzeproces wat makkelijker worden?

Recensies

Een manier om erachter te kunnen komen welke luchtkoelers het beste zijn, is door recensies te lezen. Op deze manier kun je als consument de eerlijke mening en ervaringen lezen van andere consumenten en mensen die de producten hebben uitgeprobeerd. Door deze recensies aandachtig te lezen en te vergelijken, kan er een keuze worden gemaakt over welke luchtkoeler waarschijnlijk het beste zou werken.

Websites die luchtkoelers verkopen, zoals de Blokker, hebben vaak op hun eigen website de mogelijkheid om recensies achter te laten. Maar betrouwbare recensies kunnen ook hier gevonden worden, op een onafhankelijke website waar ervaringsdeskundigen op allerlei gebieden hun eerlijke mening geven over producten. Hier wordt vaak een lijst gemaakt van de beste producten in een bepaalde categorie, met links naar websites waar deze producten te koop zijn.

Waar moet je op letten bij aanschaf

Wanneer je door recensies te lezen erachter bent gekomen welke luchtkoelers goed lijken te zijn volgens de consumenten, is het tijd om een keuze te gaan maken. Er zijn verschillende luchtkoelers te koop met wisselende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe meer capaciteit de luchtkoeler heeft en hoe hoger dus de ruimte is die de luchtkoeler kan verkoelen.

Het is natuurlijk logisch dat je voor een klein appartementje een minder krachtige luchtkoeler nodig hebt dan voor een groot huis of kantoor. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te bedenken welke ruimte je wil gaan verkoelen met de luchtkoeler en hoeveel vermogen deze dan moet hebben. Naast het vermogen is het ook belangrijk om te bepalen of je er eentje wil die je zelf bij moet vullen, of die staat aangesloten op de waterleiding en dus zichzelf bijvult.

Voordelen van luchtkoelers

Zoals hierboven al kort werd benoemd, zijn luchtkoelers anders te gebruiken dan bijvoorbeeld een ventilator of een airco. In tegenstelling tot de andere, werkt een luchtkoeler met koud water. Luchtkoelers kunnen minder koud worden dan een airco, maar wel kouder dan een ventilator. Doordat er water gebruikt wordt, werkt een luchtkoeler ook deels als luchtbevochtiger. De waterdamp die de luchtkoeler uitstoot werkt verkoelend, maar is wel iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Luchtkoelers zuigen de warme lucht uit de ruimte, die langs een reservoir met koud water geleid wordt. Doordat de warme lucht met het koude water in contact komt, wordt de lucht afgekoeld, verdampt en terug uitgeblazen uit de machine. De voordelen hiervan zijn dat je geen last krijgt van droge ogen en een droge keel door de lucht uit een airco bijvoorbeeld, maar dat de lucht goed vochtig blijft. Ook heeft een luchtkoeler een veel lager energieverbruik dan een klassieke airco, waardoor het nog goed voor de portemonnee is ook.

Duurzaamheid

Luchtkoelers hebben veel voordelen, vandaar dat ze ook zo populair zijn geworden. Maar zijn ze ook een beetje goed voor het milieu? Vergeleken met reguliere airco’s zijn luchtkoelers zeker een duurzame optie. Ze verbruiken nauwelijks meer energie dan een ventilator en zijn bovendien een stuk goedkoper dan airco’s. Die hebben namelijk een verbruik van 200 kWh per tweehonderd uur gebruik per jaar. Een flinke ventilator verbruikt ongeveer 10 kWh: een flink verschil dus.

Ook zijn luchtkoelers verplaatsbaar en in tegenstelling tot mobiele airco’s, hebben ze ook geen slang die naar buiten moet waardoor het verplaatsen van kamer naar kamer een stuk makkelijker gaat. Qua duurzaamheid is een luchtkoeler dus zeker een betere optie dan een airco, maar er moet wel bij gezegd worden dat airco’s over het algemeen wel beter werken en voor een betere verkoeling zorgen. Het is dus een kwestie van zoeken naar de soort verkoeling die het beste bij jou past en hopelijk zit je er dan deze zomer koeltjes bij!

 

Ook interessant voor u