Wat is een hypothecair krediet en is het wat voor jou?

Misschien denk je bij een hypothecair krediet al snel aan een hypothecaire lening. Maar dat is niet hetzelfde. In beide gevallen sluit je een overeenkomst af met een financiële instelling waarbij de financiële instelling jou een bepaald bedrag voorschiet. In ruil daarvoor betaal jij maandelijks een deel van het bedrag terug, inclusief rente. Het verschil tussen een hypothecair krediet en een hypothecaire lening? Dat is simpel. Een hypothecair krediet is her opneembaar en bij een hypothecaire lening is dit niet mogelijk.

Waarvoor gebruik je het?

Een hypothecair krediet wordt ook wel bedrijfshypotheek genoemd. Een hypothecair krediet kan gebruikt worden voor verschillende zaken. Wil je bijvoorbeeld een winkelpand kopen? Of heb je een nieuwe kantoorruimte nodig? Kies dan voor het hypothecair krediet. Je kan het hypothecair krediet ook gebruiken voor de opslag van je voorraad. Genoeg mogelijkheden dus. Met het hypothecair krediet krijg je financiële ruimte om je dromen te realiseren.

Een lage rente

Met een hypothecair krediet krijg je extra krediet op je betaalrekening. Tot de afgesproken limiet kun je vrij opnemen. Hierover betaal je rente. Deze rente is veel lager dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Helaas is de rente niet aftrekbaar van de belasting. Wel kun je het opgenomen bedrag als ‘schuld’ opgeven. Daarmee is het dus gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar.

Het proces van je aanvraag

Bij de beoordeling van de aanvraag van een hypothecair krediet wordt er ook gekeken naar je ondernemingsplan. De aanvraag wordt zorgvuldig bekeken. Hiervoor zijn een aantal documenten voor nodig. Om er zeker van te zijn dat je over deze documenten beschikt kun je een checklist nalopen. Zo kun je niks vergeten. Je gegevens kunnen getoetst worden bij de BKR (Bureaukredietregistratie). Heb je hier een melding? Dat betekent niet meteen dat dat een probleem is.

Hoe ziet dit krediet eruit?

Hoe ziet een zakelijk krediet in de vorm van een hypothecair krediet eruit? Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en je wensen. Dit wordt besproken in gesprek met een adviseur waarna je vervolgens de hypotheek gaat berekenen. De hoogte van de rente hangt af van de waarde van het onroerend goed en het risico dat wordt toegerekend aan de onderneming. Heb je een verhoogd risico? Dan kan het zijn dat er een opslag van x percentage in rekening wordt gebracht.

Voor- en nadelen

De voordelen van een hypothecair krediet zijn dat het ten eerste de goedkoopste vorm van lenen is. De bank of stichting die het krediet verstrekt heeft meer zekerheid waardoor ze kunnen kiezen voor aantrekkelijke rentepercentages. Daarbij is de rente gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. De nadelen van een hypothecair krediet zijn ten eerste dat je te maken krijgt met schommelende maandtermijnen. Daarnaast zit je vaak voor langere tijd vast aan een hypothecair krediet.

Start je aanvraag!

Dus ben je op zoek naar een zakelijk krediet voor een winkelpand, kantoorruimte of opslagplaats? Vind je het niet erg om voor langere tijd aan het krediet vast te zitten en wil je een krediet met een lagere rente? Kies dan voor het hypothecair krediet. Start met je aanvraag en wie weet heb je snel een gesprek met een adviseur!

Ook interessant voor u