5 belachelijk dure bedrijfsfeesten met Kerstmis

Een feestje van de baas. You love it or you hate it. Casual met je collega’s aan de borrelnootjes. Wellicht een dansje wagen. En natuurlijk braaf applaudisseren na de speech van de directeur. Dat is zo’n beetje het standaard beeld van een bedrijfsfeest in NEderland. Maar soms gaat het er wat minder krampachtig aan toe. En zijn de kerstborrels een stuk minder traditioneel dan wij hier gewend zijn. USA Today zette vijf belachelijk dure, groteske en over de top bedrijfsfeesten op een rij. Kijk. En huiver.

Googlympus

De aanvoerder van de lijst is Google. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders als één van de grootste en meest internationale bedrijven van de wereld. In 2006 organiseerden zij een groot feest met een Grieks thema. Het zogenoemde Googlympus duurde maar liefst vijf dagen. Het vond plaats in Los Angeles en er waren verschillende tenten. Stuk voor stuk vernoemd naar Griekse goden. Traditioneel kun je dit feest zeker niet noemen. Activiteiten die de Google-medewerkers moesten uitvoeren waren bijvoorbeeld het schieten met wijnkurken. En zich verkleden als Grieken uit de oudheid. Compleet met pruiken en witte gewaden. Hilarisch, toch?

Go Daddy’s Chase Field

Een waardige runner-up is Go Daddy. Een webhostingbedrijf waarbij je ook domeinen kunt registreren. Go Daddy huurde het complete Chase Field af voor hun bescheiden bedrijfsfeestje. Even om het in perspectief te stellen: dit veld wordt normaal gebruikt door de Arizona Diamondbacks om Major League Baseball-wedstrijden te spelen. Er traden artiesten op als ZZ Top en Jewel. En het feest werd afgesloten met een mega vuurwerkshow. In totaal waren er maar liefst vijfduizend gasten. Een deel van hen zelfs ingevlogen vanuit andere staten. Je kunt je wel voorstellen dat hier een behoorlijk prijskaartje aan vast hing. Dat liep op tot in de miljoenen dollars!

UBS ‘A night in the Museum’

De organisator van het feest ‘A Night in the Museum’ heeft zich ongetwijfeld laten inspireren door de gelijknamige film. Bankreus UBS huurde het American Museum of Natural History af voor hun personeelsfeest in 2007. De leden brachten de nacht door onder een gigantische blauwe vinvis. Dat waren niet de minste leden. Nee, het feest was uitsluitend bedoeld voor de leden van Wealth Management. Gekscherend wordt weleens gezegd dat dit de aftrap was van de financiële crisis. De economie raakte namelijk kort na dit opvallende festijn in een diep dal. Maar deze rijkelui hadden mooi nog wel even gefeest tussen de overblijfselen van dinosaurussen. Dat kan toch niet iedereen zeggen.

Bloomberg gets Biblical

Bloomberg is een van de grootste Engelse mediakanalen. En ook de personeelsleden die daar werken willen schijnbaar af en toe even van god los. Centraal bij dit historische feest stonden de zeven zonden. Daarnaast was een ‘lustruimte’. Waarvan we het fijne waarschijnlijk nooit te weten zullen komen. Iets met ‘what happens in de lustruimte, stays in de lustruimte’. Verder waren er maar liefst tien verschillende bars. Met livemuziek, een casino, cabaret en nog véél meer. In totaal woonden 1.500 Britse medewerkers het feest bij. De baas tikte daarvoor meer dan een miljoen pond af. En dat is een behoorlijke smak met geld. Zeker twintig jaar geleden.

Goldman Sachs

Extravagantie en Goldman Sachs gaan hand in hand. Halverwege de zero’s ging het voortvarend met het investeerdersbedrijf. En dat resulteerde in een groots kerstfeest in 2004. Ietwat chique, met prachtige kerstverlichting buiten bij de entree, maar vooral heel erg uit de hand gelopen. Twee bankiers ingen namelijk met elkaar op de vuist. Sailant detail is dat één van hen als dalmatiër verkleed was. Verder waren er halfnaakte callgirls. En er gebeurde van alles wat niet door de beugel kon. Ten minste, als we de voormalig vrouwelijke medewerkers mogen geloven. Die spanden in 2010 namelijk een rechtszaak aan voor seksuele discriminatie.

Als je dat allemaal zo leest, vraag je je bijna af of je een groot kerstfeest van het bedrijf wel moet willen. Maar andere edities klinken wel weer heel erg gaaf. Zoals die van Google en UBS. Misschien toch eens een voorstel doen bij de baas om ook zo’n feestje te organiseren met collega’s. En het jaar zo met zijn allen knallend af te sluiten. Om met een hoop nieuwe voornemens het nieuwe jaar in te gaan!

Ook interessant voor u