Beginnen met beleggen: een aantal handige tips op een rijtje

Beleggen is een creatieve manier om gemakkelijk meer geld te verdienen. Je investeert hier je geld, voor een korte of lange periode, om er gedurende de tijd hopelijk meer geld van te kunnen maken. Maar waar moet je op letten als je begint met beleggen? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

  1. Maak van tevoren een begroting

Voordat je begint met beleggen, moet je eerst vaststellen welk geld je precies kunt uitgeven. Het moet namelijk geld zijn wat je in principe kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld waar je niks mee doet. Omdat er aan beleggen helaas altijd risico’s verbonden zijn, is het belangrijk te bedenken dat je dit geld ook kunt verliezen of dat het minder waard kan worden. Zorg dus dat je van tevoren een begroting hebt samengesteld met welk geld precies belegd kan worden.

  1. Beleg bij een betrouwbare organisatie

Als je investeert in de aandelen van een startend bedrijf, heb je weinig zekerheid dat dit bedrijf binnenkort veel meer waard gaat worden. Vertrouw je echter bij een grotere en betrouwbare organisatie, zoals beleggen bij Binck, weet je in ieder geval dat je geld in goede handen is. Natuurlijk ben je alsnog niet verzekerd van het maken van winst (dat ben ej met beleggen helaas nooit), maar je weet wél zeker dat je niet opgelicht wordt.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf te beleggen, maar dat is af te raden wanneer je weinig kennis hebt van beleggen. Veel grote organisaties kunnen jou gemakkelijk uitleggen wat beleggen precies inhoudt en waarom de ene keuze verstandiger is dan de andere. Zo wordt beleggen begrijpelijk gemaakt.

  1. Sla niet door

Ook al heb je een paar keer je vermogen vergroot door te beleggen, je moet nooit ervan uitgaan dat dit in de toekomst ook zo zal blijven gaan. Nogmaals – aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden en het zo kunnen dat je geld in plaats van meer, juist minder waard wordt. Veilig beleggen kun je bijvoorbeeld ook vertrouwd doen door te beleggen in (staats)obligaties. Hierbij zet je je geld soms voor jaren weg en het rendement is laag, maar het risico wat je ermee loopt is daarmee ook lager.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Ook interessant voor u