Wat kan een belegger leren van blackjack?

Blackjack is een kansspel. En in zekere zin is beleggen dat ook. Het ingelegde vermogen kan bij beide fenomenen vermenigvuldigd worden. En tegelijkertijd bestaat het risico dat de gehele inleg verloren gaat. Kan een belegger dan ook iets leren van blackjack? Ja, hoor. Succesvol zakenman en doctor in de wiskunde Ed Thorp zegt van wel.

Na het behalen van zijn doctorstitel ontdekte Thorp tijdens een bezoek aan Las Vegas dat hij de standaard theorieën van kansberekening niet kon loslaten op blackjack. Maar er moest een manier zijn waarop je winst in de hand kunt werken, dacht hij. Letterlijk en figuurlijk. Jarenlang deed hij er onderzoek naar en de resultaten deelde hij in het boek ‘Beat the Dealer’. Een baanbrekend boek voor de casino industrie. Later volgde ‘A Man for all Markets’. Een boek met de investeringslessen die Thorps heeft opgedaan uit zijn onderzoek naar de waarschijnlijkheidstheorie in kansspellen.

Les één: analyse als de basis

Zowel bij blackjack als in de aandelenmarkt is er een geschiedenis die je kunt analyseren om te voorspellen wat er bij verschillende acties gebeurt. Gokken is in die zin eigenlijk een versimpelde versie van beleggen. Met de nadruk op versimpeld; want er is maar een beperkt aantal factoren dat het resultaat beïnvloed. In de beleggingswereld is dat wat complexer. Maar ook daarbij geldt: hoe meer factoren je hebt geanalyseerd, hoe beter je kunt voorspellen wat de waarde gaat doen in de toekomst.

Les twee: ontwikkel een strategie

De analyse vormt de basis voor een strategie die je kunt bouwen. Dat deed Thorp zelf eerder al met blackjack. Door allereerst de speler te vertellen bij welke dealerkaarten moest kiezen voor een ‘stand’, ‘hit’,  of ‘double down’. En vervolgens verder te gaan op de te behalen winst, in relatie tot het aantal kaarten dat al is gespeeld en nog moet worden gespeeld. Datzelfde deed Thorp in de aandleenmarkt. Hij focuste zich op opvallende prijsafwijkingen. Om te begrijpen waarom een aandeel over- of ondergewaardeerd was. En op basis daarvan te bepalen of hij er voor de lange of korte termijn op zou inzetten.

Les drie: test de strategie

Je kunt alles in theorie nog wel zo goed op een rijtje hebben. Een strategie moet je pas gaan toepassen als je weet dat-ie werkt. Daarom moet je hem testen. Door ermee te oefenen zie je wat er klopt en waar er nog gaten zitten in de verklaring. Het hoeft geen honderd procent winst op te leveren. Maar zolang je vaker goed dan fout kiest, weet je dat je op de lange termijn een goede strategie hebt.

Les vier: wees je bewust van de psyche

Nog een belangrijk element is de psyche. Je moet zonder meer vertrouwen in de wiskundige modellen. Financiële schommelingen zijn enorm en kunnen een spelletje spelen met het gezonde verstand van de mens. Voor de waardes van aandelen stijgen, zullen ze vaak eerst behoorlijk dalen. Dat hoort erbij. Dat maakt het spannend. Maar daar kun je je beter niet door laten leiden. Houd vast aan die strategie. Zowel bij blackjack als bij de beleggingsmarkt.

Les vijf: ga bewust met je geld om

Nog een vijfde les is dat je moet weten hoeveel geld je kunt missen, mócht je je inzet onverhoopt verliezen. Zet dus nooit je hele spaarrekening op het spel. Maar speel bijvoorbeeld met 10 procent van het inkomen dat je kunt missen. Wie weet levert het wat leuks op. En anders koop je die maand gewoon eens wat minder nieuwe kleren. Benieuwd of jij dit ook allemaal kan? Probeer het uit en ga gratis blackjack online spelen!

Ook interessant voor u