Is Nederland een belastingparadijs?

Bij belastingparadijzen denk je al snel aan tropische oorden met namen als de Seychellen, Belize en de Kaaimaneilanden. Dit zijn allemaal plekken op de aarde waar de belastingregels op zijn voordeligst zijn. Dat betekent dat multinationals en rijke personen zich er vestigen. Maar ook Nederland wordt regelmatig genoemd als een belastingparadijs? Klopt dat? Door de inwoners van ons land wordt Nederland eerder gezien als een land met een streng belastingstelsel. Zo schreef onlinecasino.nl onlangs over de kansspelbelasting waar Nederland behoorlijk strikt in is. In dit artikel maken we het allemaal een stuk duidelijker voor je!

Wat is een belastingparadijs?

Om een goed beeld te kunnen krijgen van dit onderwerp is het belangrijk dat we goed weten wat een belastingparadijs nu eigenlijk precies is. Om te beginnen gaat het vooral om een land waarin sprake is van een heel voordelig belastingstelsel. Daar profiteren grote bedrijven of rijke mensen van door er een bedrijf te vestigen. Vaak gaan ze er vervolgens niet echt iets maken of doen, maar registreren ze er puur een bedrijf om te profiteren van die lage belastingtarieven. Het zijn dus als het ware vaak ‘lege’ bedrijfjes die in belastingparadijzen gevestigd zijn.

Waarom wordt Nederland gezien als belastingparadijs?

Eigenlijk is het een beetje een vertekend beeld dat mensen hebben van Nederland wanneer zij ons land als een belastingparadijs omschrijven. Dat zit zo. Het klopt dat de overheid ons land zo aantrekkelijk mogelijk probeert te maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Hier heeft de overheid allerlei stimulerende maatregelen voor getroffen. We hebben zelfs een speciale afdeling binnen het ministerie van Economische Zaken om grote multinationals aan te trekken. Dit beleid heeft voor- en nadelen.

De voor- en nadelen van het Nederlandse beleid

Het nadeel van dit beleid is dat de ‘lege’ bedrijven, ook wel brievenbusbedrijven genoemd, naar Nederland trekt. Het gebeurt dus inderdaad dat bedrijven uit het buitenland zich vestigen in ons land zonder daadwerkelijk fysiek aanwezig te zijn. Dat is natuurlijk liever niet wat je wilt. Maar toch lukt het Nederland om dankzij dit bedrijf veel buitenlandse bedrijven naar ons land te halen die zich ook daadwerkelijk vestigen. Veel van deze bedrijven komen uit Amerika. Vaak gaat het om een Europees hoofdkantoor naast de hoofdvestiging in Amerika.

Dit beleid wringt onder de Nederlandse burger, omdat de Belastingdienst tegenover hen vaak zeer streng is. Maar het is wel wat minder zwart-wit dan dit. Wanneer de grote multinationals zich namelijk in Nederland vestigen brengt dit ook veel voordelen met zich mee voor de Nederlandse burger. Die bedrijven bieden namelijk veel extra werkgelegenheid en het maakt de kans op investeringen in Nederland door grote partijen stukken groter.

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet gemakkelijk te zeggen of je Nederland kunt bestempelen als belastingparadijs. Het is een stuk ingewikkelder dan bij de tropische oorden waar inderdaad enkel ‘lege’ bedrijven gevestigd zijn. Wees je dus vooral bewust van de complexiteit van het Nederlandse beleid en probeer na te gaan wat jouw standpunt hierdoor is ten opzichte van de belastingstelsels in Nederland.

You May Also Like