Alles wat je moet weten over groene stroom!

Het verschilt per leverancier hoeveel je betaalt voor stroom. Maar daarnaast verschilt het ook hoe de stroom wordt opgewekt. Er zit namelijk ook een verschil in prijs als stroom wordt opgewekt op een duurzame manier of juist niet. We weten allen dat het een kwestie is van nu of nooit als het gaat om verduurzaming. Klimaatverandering is een van de grootste problemen wereldwijd, aangezien het een grote bedreiging vormt voor de natuur en miljarden mensen. Op dit moment kunnen wij nog een deel van de gevolgen aanpassen. Maar als vervolgens de temperatuur nog meer stijgt, ontstaat er kettingreacties waar we niet van kunnen terugkeren. Het is dus belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een groene aarde. Maar hoe zit dat bij stroom? En hoe kunnen we samen een fossielvrij leven mogelijk maken? Om het overzichtelijk te maken, hebben wij alles op een rijtje gezet wat je moet weten van groene stroom.

Groene stroom

Het wordt belangrijk dat we allen een fossielvrij leven aangaan in de nabije toekomst. Fossiele brandstoffen komen uit aardgas, aardolie en kolen. Maar waarom zijn deze brandstoffen zo slecht voor het milieu? Dat komt omdat deze brandstoffen simpelweg veel CO2 uitstoten. De uitstoot van CO2 is schadelijk voor het milieu, omdat de broeikasgassen de warmte van de aarde vasthoudt. Hierdoor warmt de aarde op. Bovendien raakt de bron van fossiele brandstoffen uitgeput, waardoor de prijs zal stijgen. Maar op welke groene manier moeten we dan stroom opwekken? Groene stroom is veel milieuvriendelijker. Dit wordt namelijk opgewekt uit schone bronnen. 

Schone bronnen

Maar wat houden deze zogenoemde schone bronnen precies in? Dat zijn bronnen die niet uitgeput raken zoals de bronnen van fossiele brandstoffen. Zo’n schone bron refereert namelijk naar de zon, de wind of water als bron. Deze bron blijft eindeloos door bestaan. Windenergie is een van de schone bronnen in Nederland. Het waait namelijk in Nederland hard en het zou daarom zonde zijn als we hier geen energie uithalen. Bovendien is er genoeg ruimte om windmolens in Nederland te plaatsen. Denk hierbij aan plekken waar het hard waait, zoals de lange kustlijn met veel open land. Een andere schone bron is zonne-energie. Zonnestroom kun je opwekken door het plaatsen van zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn makkelijk en betaalbaar om zelf te plaatsen. Bovendien kun je tegenwoordig zonnestroom makkelijk opwekken en opslaan. En wat de één opwekt aan zonnestroom, kan de ander goed gebruiken. Als laatst kunnen we stroom opwekken door waterenergie. Juist een land als Nederland kent een geschiedenis met water. Wij weten als geen ander wat de kracht van water is. Waterenergie kan opgewekt worden langs rivieren of aan zee. 

Stroomnet

Nu vraag je je misschien af op welke manier groene stroom je huis binnenkomt. Nou, dat antwoord is waarschijnlijk simpeler dan je denkt. Het komt namelijk precies op dezelfde manier je huis binnen als gewone stroom, namelijk via je stroomnet. Alle energieleveranciers zetten namelijk hun elektriciteit op hetzelfde stroomnet, waardoor de bronnen zich vermengen. Zo is de stroom die uit je stopcontact komt een mengsel van groene stroom en gewone stroom. Maar laten we dat in de toekomst volledig groene stroom maken!

Ook interessant voor u