Het is iedere keer weer even schrikken als je een nieuw maandoverzicht krijgt van de energieleverancier. Je twijfelt inmiddels iedere keer weer of je de verwarming een graadje hoger zult zetten of dat je toch nóg maar een trui aantrekt. Want, laten we eerlijk zijn, dat geld kun je ook aan leukere dingen uitgeven of gewoon lekker sparen voor later. Om écht te besparen op je gebruik van energie en dus op de energierekening is investeren de beste optie. Zo kun je door dak- en woonisolatie veel geld besparen.
Wat is dakisolatie eigenlijk?
Dakisolatie is de isolatie van het dak van een woning of gebouw. Het doel van dakisolatie is om de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Hierdoor wordt de energiekosten verlaagd en het wooncomfort verbeterd.
Hoe kun je dakisolatie aanbrengen?
Er zijn verschillende manieren om dakisolatie aan te brengen. Een veel gebruikte methode is het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de dakspanten. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende soorten isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol of polystyreen. Het is belangrijk om te kiezen voor een isolatiemateriaal dat aan de eisen voldoet en geschikt is voor het type dak.
Een andere methode is het plaatsen van isolatie onder een nieuwe dakbedekking. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van isolatieplaten die op het dak worden gelegd en daarna worden afgedekt met dakbedekking. Dit is een snelle en eenvoudige manier van dakisolatie, maar kan alleen toegepast worden bij daken die nog niet geïsoleerd zijn.
Een derde methode is het plaatsen van een dakbedekking met ingebouwde isolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal rechtstreeks onder de dakbedekking aangebracht, zoals bijvoorbeeld een dakbedekking met een isolatielaag.
Wat is woonisolatie?
Naast dakisolatie, is het ook belangrijk om de muren en vloeren van een woning te isoleren. Dit wordt ook wel woonisolatie genoemd. Woonisolatie helpt om de warmte in de woning te behouden en de energiekosten te verlagen. Er zijn verschillende manieren om woonisolatie aan te brengen, zoals het isoleren van de muren met isolatieplaten, het aanbrengen van vloerisolatie of het isoleren van de spouwmuur.
In samenhang met dakisolatie en woonisolatie zijn er nog vele andere manieren om de energiekosten te verlagen en het wooncomfort te verhogen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbele beglazing, het installeren van een energiezuinige CV-ketel of het aanbrengen van zonnepanelen.
Het is belangrijk om te weten dat er diverse regelingen en subsidies beschikbaar zijn voor dakisolatie en woonisolatie. Hierdoor kunnen de kosten van de isolatiematerialen (gedeeltelijk) worden verhaald op de gemeente of de overheid.