Wat is allemaal bepalend voor de hoogte van je hypotheekrente?

De huizenmarkt verkeert in een aparte tijd. Toch wacht je droomhuis niet. Als je een huis gaat kopen, wat is er dan allemaal bepalend voor de hypotheekrente?

Wat is een hypotheekrente

Als je een huis gaat kopen, moet je natuurlijk rekening houden met verschillende aspecten. Je gaat natuurlijk voor het huis van je dromen, maar lukt dat in een keer? Kan je het huis dat je op het oog hebt wel betalen? Wat voor regels zitten er aan verbonden en wat is de hypotheekrente? Genoeg vragen om je mee bezig te houden. De financiën van het kopen van een huis zijn soms vrij ingewikkeld. Als je een huis gaat kopen, heb je waarschijnlijk niet de hele koopsom op je spaarrekening staan. Daarom ga je naar de bank om een hypotheek op je huis aan te vragen. Dat is het bedrag wat je van de bank kan lenen om het huis te kopen. Daarover moet je natuurlijk wel rente betalen. Dat is de hypotheekrente.

Verschillende rentes

Je kan bij verschillende banken een hypotheek aanvragen. Dat hoeft niet per se bij de bank waar je ook je lopende rekening hebt. Niet alle banken hanteren namelijk hetzelfde tarief. Een hypotheek vergelijken kan misschien wel gunstig zijn voor jouw situatie.

Hulp van een adviseur

De huizenmarkt zelf, maar ook de financiële kant van de huizenjacht kan lastig zijn. Mocht het je allemaal wat teveel worden, kan je altijd kiezen om in zee te gaan met een hypotheekadviseur. Een adviseur heeft al veel ervaring met hypotheken en het financiële plaatje kloppend te krijgen. Om de optimale hypotheek en de beste rente uit een huis te halen is een adviseur een slimme zet.

Hoe wordt de rente bepaald?

Niet elke hypotheek en zeker niet alle rentes hebben dus een vast bedrag. Wat bepaalt nou de rente voor een hypotheek?

Inkoopprijs van geld

De hypotheeksom die je wil lenen, wordt ingekocht door geldverstrekkers. Zij kunnen terecht op de geldmarkt of op de kapitaalmarkt. Een korte rentevaste periode of een lange rentevaste periode. De ontwikkeling van deze marktrentes reflecteert dus ook op de hypotheekrente.

Risico opslag

De bank loopt een bepaald risico als het geld uitleent aan een particulier. Namelijk het risico dat de lening niet wordt terugbetaald. De bank rekent daarom een risico opslag. Deze opslag is vrij laag in vergelijking met andere soorten leningen omdat de woning het onderpand is. De hoogte van de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde bepaalt de risico-opslag en dus ook een deel van de hypotheekrente.

Economie

Hoe de economie er op dit moment voorstaat, is ook mede verantwoordelijk voor de hoogte van je hypotheek en de rente. Als er economisch onzekere tijden voor de deur staan, dan betekent dat een groter risico voor de geldverstrekker. Een groter risico vertaalt zich in een hogere hypotheekrente.

Winstopslag

Dan is er ook nog de winstopslag. Hypotheekverstrekkers zijn eigenlijk commerciële organisaties met een belang bij winst. Een deel van de hypotheekrente die jij betaalt is winst voor de hypotheekverstrekker.

You May Also Like