Wat kost vloerverwarming per m2? Kosten vloerverwarming in kaart

Vloerverwarming, ook wel stralingsverwarming genoemd, is een luxe en populair product in nieuwbouwwoningen. Lekkere warme voeten in de winter is een van de redenen waarom mensen steeds vaker voor een vloerverwarming kiezen. Daarnaast is vloerverwarming vaak een stuk energiezuiniger dan verwarming uit radiatoren.

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. De ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer, wordt verwarmd doormiddel van warm water dat door buizen onder de vloer stroomt. Dit warme water wordt vanuit de cv-ketel of de warmtepomp rond gepompt. Dit water is een stuk minder warm dan het water dat in bijvoorbeeld radioteren zit, omdat bij vloerverwarming de ruimte zeer constant wordt verwarmd. Hierdoor wordt het ook wel lage temperatuur verwarming genoemd. Met een vloerverwarming kan de ruimte opgewarmd worden met een watertemperatuur van 23 tot 35 graden, mits de buizen goed zijn aangelegd.

Kosten vloerverwarming

De vloerverwarming kosten lopen uiteen van € 750 voor 10 m2 tot € 1900 voor tot wel 160 m2, inclusief montage en btw. Het grootste verschil in prijs zit hem in het aantal vierkante meters, maar ook de keuze uit de 3 soorten: hoofdverwarming, uitgebreide bijverwarming of bijverwarming. Daarnaast heb je ook de keuze uit elektrische of traditionele vloerverwarming. Traditionele vloerverwarming is betrouwbaarder en energiezuiniger dan elektrische vloerverwarming en om deze reden wordt traditionele vloerverwarming veel vaker toegepast in de woonkamer. Ben je van plan een vloerverwarming te nemen? Laat het project dan uitvoeren door een erkende specialist. Zo houd je de kans op een lekkage of foutieve aanleg zo klein mogelijk

Hieronder staat een lijstje met de prijsindicaties:

 

Vloerverwarming Aantal groepen Gemiddelde vloerverwarming kosten, incl. montage
tot 10 m2 1 € 750 – € 825
tot 20 m2 2 € 850 – € 915
tot 30 m2 3 € 950 – € 1.025
tot 40 m2 4 € 1.100 – € 1.140
tot 50 m2 5 € 1.200 – € 1.260
tot 60 m2 6 € 1.400 – € 1.525
tot 70 m2 7 € 1.550 – € 1.705
tot 80 m2 8 € 1.700 – € 1.865

 

Voordelen van vloerverwarming

Er zitten behoorlijk wat voordelen aan vloerverwarming:

  • Lagere kosten
  • Constante verwarming
  • Moeiteloos te gebruiken
  • Goed voor de conditie van uw woning
  • Meer ruimte voor uw meubels

Lagere kosten
Vloerverwarming is erg zuinig in energieverbruik. Door de grotere behaaglijkheid en de gelijkmatige temperatuur verdeling in de woonkamer, kan de ruimtetemperatuur gemiddeld 2 à 3 graden lager worden ingesteld. Traditionele radiatoren moeten worden verwarmd tot een hoge temperatuur (tussen 65-75 graden Celsius) om een ruimte effectief te verwarmen, terwijl vloerverwarming slechts op een temperatuur van 29 graden Celsius of minder hoeft te draaien, afhankelijk van de vloerafwerking, om de kamer op te warmen. Daardoor wordt er dus minder energie verbruikt en zijn er lagere kosten. Daarnaast kan het bij radiatoren nog wel eens voorkomen dat ze voornamelijk de lucht verwarmen die het dichtst bij ze in de buurt is. Hierdoor blijven er in een ruimte plekken met koudere lucht. Omdat het naast de verwarming erg heet aanvoelt, openen mensen vaak een raam om wat frisse lucht binnen te laten. Helaas gaat hierdoor veel warmte verloren en gooi je dus eigenlijk geld weg.

Constante verwarming
Het fijne aan vloerverwarming is dat je huis altijd op een constante temperatuur blijft. Vloerverwarming zorgt voor warmte van de vloer naar boven door de kamer zonder dat er plekken in de ruimte onverwarmd zijn of dat het benauwd is. In tegenstelling tot traditionele radiatoren, die een kamer soms koud en soms heet kunnen maken, wordt vloerverwarming niet oververhit. De gewenste temperatuur kan bereikt worden door een thermostaat op de muur te gebruiken.

Moeiteloos te gebruiken
Wanneer de vloerverwarming geïnstalleerd is, is er vrijwel geen onderhoud meer nodig. Op de vloerverwarming zit vaak zelfs een levenslange garantie. Via de thermostaat aan de muur kun je met een knop de warmte in een hele ruimte bepalen. Deze kan vaak zelfs zo worden geprogrammeerd dat de ruimte verwarmd wordt op een ingestelde tijd en dat de verwarming ‘s nachts wordt uitgeschakeld.

Goed voor de conditie van jouw woning
In de koude, onverwarmde hoeken van een kamer kan vocht, condens of zelfs schimmelvorming ontstaan. Door vloerverwarming wordt de gehele kamer verwarmd en zal je dus geen last hebben van deze problemen. Naast dat het goed is voor de conditie van jouw woning is het ook beter voor de gezondheid. Schimmel in huis is niet gezond en kan het beste voorkomen worden.

Meer ruimte voor meubels
Zelfs de meest moderne radiatoren nemen ruimte in beslag. Vloerverwarming is daarentegen volledig onzichtbaar. Hierdoor kan je elke ruimte maximaal benutten en zijn er meer muren vrij om kasten tegen te plaatsen en kan je ook gebruikmaken van kamerhoge ramen.

Nadelen van vloerverwarming

Na zo’n grote lijst aan voordelen, moeten we nog wel even stilstaan bij de nadelen van vloerverwarming. Want die zijn er ook, namelijk:

  • Geen snelle opwarming
  • Hogere investeringskosten

Geen snelle opwarming
Vloerverwarming zorgt, zoals we eerder al bespraken, voor een heel constante warmte in huis. De keerzijde hiervan is dat je geen grote temperatuurverschillen kunt toepassen. Ben je een tijd niet thuis geweest en heeft de vloerverwarming uitgestaan? Dan kan het best lang duren voordat de hele kamer is opgewarmd. Het advies is dan ook om de vloerverwarming op en vaste temperatuur te laten staan en niet uit te zetten voor een paar uur. De vloerverwarming is ook het energie zuinigst als die op een constante temperatuur staat.

Hogere investeringskosten
Vloerverwarming heeft hogere investeringskosten doordat er buizen onder de vloer gelegd moeten worden. Als je gaat verhuizen is het handig om meteen een vloerverwarming te laten leggen. Mocht je al een langere tijd in je woning wonen en over willen stappen op vloerverwarming dan is het goed om te weten dat de kosten best kunnen oplopen. Gelukkig verdien je deze kosten meestal weer terug doordat de vloerverwarming energie zuiniger is.

Ook interessant voor u