Kosten van de verschillende uitvaart mogelijkheden op een rij

Een uitvaart kost hoe dan ook veel geld. Toch zijn er enkele opties die beduidend duurder zijn dan andere opties.

Uitvaartverzekering

De makkelijkste optie is natuurlijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarmee betaal je elke maand een klein bedrag en ben je voor de rest van je leven verzekerd. Dat betekent dat er altijd geld beschikbaar is voor jouw uitvaart. Het nemen van een uitvaartverzekering is daarom altijd een goed idee, vergelijk uitvaartzekering dus! Let hierbij goed op, want de ene uitvaartverzekering, is de andere niet. Vergelijk altijd thuis alle verzekeringen voordat je een keuze maakt.

Begraven

Een begrafenis is over het algemeen de duurste variant van een uitvaart, maar hoeveel kost een begrafenis nou eigenlijk? Wil je daar zelf nog wat aan toevoegen of een speciale wens laten uitkomen tijdens de uitvaart? Alles is mogelijk tijdens de uitvaart. De grootste kosten worden bij een begrafenis gemaakt na de uitvaart. Bij het begraven van een dierbare, moeten er ook grafkosten betaald worden. Een plekje op het kerkhof is voor veel nabestaanden een fijne plaats om hun dierbaren te eren. Ook een grafsteen en de onderhoudskosten horen hierbij, maar dat wordt nog wel eens vergeten. Je kunt ook een begrafenisverzekering afsluiten.

Cremeren

Een crematie kost over het algemeen minder dan een begrafenis. Er komen altijd verschillende kosten kijken bij een crematie en dat ligt maar net aan hoe je die zelf wilt invullen. De uitvaartverzorger, de opbaring, de kist, een locatie voor de dienst, de rouwkaarten- en advertentie, bloemen en catering zorgen voor de meeste kosten bij een crematie. Daarna kan je zelf kiezen wat er gaat gebeuren met je dierbare. Wil je een urn in een urnengraf of een gedenksteen dan moet daar ook een plekje worden gereserveerd. Je kan er ook zelf voor kiezen om de urn thuis te bewaren of uit te strooien.

Resomeren

Veel mensen denken tegenwoordig ook aan het milieu bij hun laatste afscheid. Duurzaam begraven. Of ook wel een groene uitvaart. Dit kan ook op verschillende manieren worden ingevuld, maar het gaat met name om een duurzamere laatste rustplaats. Resomeren heet het. Mensen worden opgeborgen in een machine die zorgt voor een versneld proces van afbreken.

Het scheikundig proces heet alkalische hydrolyse. Met behulp van watermoleculen worden chemische verbindingen gesplitst en opgelost. Als het lichaam in de machine ligt, wordt er een speciale vloeistof toegevoegd. Een mengsel van kaliumhyoxide en water. De machine verhoogt de temperatuur naar ongeveer 180 graden celcius. Door de verhoogde druk gaat de vloeistof niet koken, maar breekt het licaam versneld af. Dit proces duurt ongeveer drie tot vier uur. Wat overblijft zijn een vloeistof en de botten. De botten kunnen worden vermalen tot wit poeder, wat in een urn gedaan kan worden. De vloeistof kan worden weggespoeld.

Duurzaam

In Nederland is deze techniek nog niet beschikbaar. Tot nu toe wordt het alleen in bepaalde staten in Amerika gedaan. Er wordt echter wel over gediscussieerd. Mocht je wel een duurzame begrafenis of crematie willen, kan je ervoor kiezen om een fair coffin als kist te nemen of te kiezen voor een natuurbegraafplaats.

You May Also Like