Hypotheek afsluiten: waar moet je aan denken?

Als je voor het eerst een huis gaat kopen dan betekent dit dat je een hypotheek moet gaan afsluiten. Nu zijn er mensen die een huis zo kunnen aftikken, maar de meeste van ons komen toch bij een bank of een hypotheekverstrekker terecht. Waar je precies op moet letten? Dat vertellen we jou in deze blog!

Nu is het goed om te weten dat het slim is om altijd eerst te gaan kijken naar de huidige hypotheekrente. Want er zijn namelijk verschillende soorten hypotheken. Denk bijvoorbeeld aan een spaarhypotheek, hybride hypotheek, bankhypotheek of een annuïteitenhypotheek. Maar in de basis zijn alle hypotheken hetzelfde. Het is een lening waarmee je een woning kunt kopen. Het is daarnaast een zekerheidsrecht waarbij jouw woning als onderpand fungeert voor de partij die jou een hypotheek verstrekt. Ze kunnen dus het huis innemen als jij je hypotheek niet kan betalen. Maar dat gebeurt gelukkig niet heel vaak.

1. Maak een financieel overzicht

Tot aan het daadwerkelijk kopen van een woning kan soms wel 2 maanden overheen gaan. Zo moet je heel veel dingen aanvragen en het regelen neemt flink wat tijd in beslag. Het is daarom goed om van tevoren een inschatting te maken van hoeveel je nu eigenlijk kunt gaan lenen. Dit kan je doen bij een notaris of door de huidige hypotheekrente te vergelijken. Op basis hiervan kun je gaan zoeken naar een woning. Ook is het slim om de verschillende rentes dus te vergelijken maar ook de looptijden. Want jouw uiteindelijke maandlasten hangen hiervan af.

Weten hoeveel je straks per maand moet betalen? Je kan online je maandlasten hypotheek berekenen.

2. Vraag een hypotheekofferte aan

Je kan offertes bij verschillende banken en hypotheekverstrekkers aanvragen. Vaak staat hierin heel veel informatie. Naast jouw persoonsgegevens vind je hier ook het hypotheekbedrag, de vorm, de looptijd en de rente zoals jullie het hebben afgesproken. Maar ook eventuele verzekeringen worden hierin opgenomen en welke afspraken jullie hebben gemaakt. Als het goed voelt kan je een offerte terugsturen. Dan kan het wachten op de sleutel in principe beginnen.

3. Hoe zit het met de hypotheekaftrek?

Als je geld wilt besparen is het slim om te kijken naar de hypotheek als aftrekpost. Hoe dat precies zit kan je vinden op de website van de Belastingdienst natuurlijk. Maar het is goed om te weten dat het niet gaat om de daadwerkelijke aflossing, maar wel over de rente die je hierover betaalt. Het is wel zo dat je hiervan alleen gebruik kan maken als je een nieuwere hypotheek hebt, zoals een lineaire of een annuïtaire hypotheek.

Zoals je ziet is het afronden van een hypotheek flink wat werk. En komt er ook heel wat kennis bij kijken. Het is dan ook niet gek dat jij hulp in wilt schakelen ter ondersteuning. Bijvoorbeeld omdat je op deze manier jezelf financieel niet in de vingers snijdt. Maar ook omdat je de nodige verzekeringen nog nodig hebt en eventuele garanties moet afsluiten. En wat te denken van een taxatierapport? Door het verzamelen van een team om je heen wordt het kopen van jouw droomhuis een stuk gemakkelijker.

Ook interessant voor u